Film
film/20.11.2018.

Milano: Nagrade za srpski sportski film

film
  • FICTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media /Foto: FICTSZlatiborski Međunarodni festival sportskog  filma trijumfovao je na 36. Međunarodnom festivalu sportskog filma FICTS u Milanu, održanom od 14. do 19. novembra,  osvojivši nagrade za svoja dva filma.

Pobednik Zlatiborskog festivala: 250 stepenika, autora Vladimira Pajića i Vladimira Kurćubića, u produkciji PGM Networka, dobio je nagradu - još u četvrtak, posle projekcije, a u ponedeljak je na zvaničnoj dodeli nagrada, dobio još jednu-za najbolji debitantski film. Drugi predstavnik Zlatibora, “Beograd, kolevka košarke”, u produkciji Evrolige, takođe je dobio nagradu - Medalju časti, u kategoriji “Ekipni sportovi”.

Nagradu, medalju i plaketu, primio  je Vladimir Stanković,  koji je u filmu bio narator i domaćin. Autori filma su producent Diego Dorado i snimatelj i scenarist Ćuban Inćausti. Ako dodamo da je nagradu dobio još jedan nosilac zlatiborske nagrade, predstavnik Rusije, film o najčuvenijoj napadačkoj trojci u istoriji sovjetskog hokeja: Mihajlov-Petrov-Harlamov, producenta Nikolaja Parohovnika, inače potpredsednika Festivala na Zlatiboru, eto još jednog razloga za zadovoljstvo.

Na “festivalu festivala” koji okuplja najbolje filmove sa 16 smotri na pet kontinentata tokom pet  festivalskih dana prikazano je oko 160 filmova u 9 kategorija. Zlatibor je poslao dva filma sa temom košarke i oba su sjajno primljena. 

Ostvarenje “250 stepenika” govori , veoma emotivno, o generaciji koja je u Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji. Akteri su svih 12 igrača i njihov trener Svetislav Pešić. Oni su se, 30 godina posle trijumfa u Bormiju, prisetili mnogih detalja sa napornih  priprema na Staroj planini i Igmanu  i samog takmičenja koje ih je izbacilo u košarkaški vrh Evrope i sveta.

Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa i Saša Đorđević napravili su sjajne karijere i stigli i do NBA. Teoman Alibegović, Nebojša Ilić, Luka Pavićević, Slaviša Koprivica, Samir Avdić, Zoran Kalpić, Radenko Dobraš i Miroslav Pecarski, kao i njihov selektor Pešić, ostvarili su zavidne karijere u evropskim klubovima.


PROČITAJTE JOŠ:

PUT OKO ZLATIBORA

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA

PRIZNANJE IZ OKSFORDA OPŠTINI ČAJETINA


Film “Beograd, kolevka košarke”, dosledno primenjujući inovativni dokumentarni postupak, sa kompetentnim sagovornicima, govori o istoriji srpske košarke, od njenih početaka na Kalemegdanu pa do današnjih dana. Sagovirnici su ljudi koji su kao treneri, rukovodioci i igrači stvarali istoriju: Borislav Stanković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Dušan Vujošević, Božidar Maljković, Duško Vujošević, Vladislav Lučić… Žiri Festivala u Milanu prepoznao je autentičnost tih svedočanstava i nagradio film.

Vladimir Pajić i Vladimir Stanković primili su medalje i diplome od Franka Askanija, predsednika svetske  Federacije sportskog filma. Gospodin Askani, koji je i član Komisije za kulturu Međunarodnog olimpijskog komiteta, najavio je da će naredne godine posetiti Festival na Zlatiboru koji se ove godine tako dobro predstavio u Milanu.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.