Film
film/18.04.2021.

Martovski: Dokumentarci o DADOV-u i KST-u

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U okviru programske celine "Domaća panorama"ovogodišnjeg Martovskog festivala, 20. aprila od 13 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazani dokumentarni filmovi o dve kultne beogradske institucije: Omladinskom pozorištu DADOV i Klubu studenata tehnike.
 
Dokumentarni film "Jedan život, jedan san" (2021, 32' 46'') u režiji Marka Čelebića, o legendarnom beogradskom pozorištu za mlade DADOV koje u kontinuitetu radi još od 1958. godine, imaće svetsku premijeru na Martovskom festivalu. Film je snimljen u izvršnoj produkciji pozorišta DADOV, a producent je Miljana Mijović.
 
 
Foto: Promo/Martovski
 
Mnoge države, čitava carstva i pokreti, retko su uspeli da postignu neprekidni rad i život u trajanju od preko 60 godina. Upravo time može da se pohvali jedno omladinsko, alternativno pozorište, pod kriptičnim i tajanstvenim imenom – DADOV (Dramski Atelje Doma Omladine Vračara). Entuzijazam, druženje, ljubav prema igri i strast prema maštanju traju već duže od pola veka. I, da budemo iskreni, kraj se ne nazire.
 
Marko Čelebić rođen je 1995. u Novom Sadu. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dušana Petrovića i asistentkinje Ane Tomović, kao najbolji student u generaciji. Režirao više studentskih predstava, kao i predstave u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, UK Vuk i Dadovu. Demonstrator na FDU kod profesora D. Mihajlovića (pozorišna režija i mediji). Od 2019. urednik programa u DADOV-u. 
 
 
Marko Čelebić / Foto: Predrag Mitić
 
Dokumentarni film "KST-65" (2020, 53' 37'') u režiji Zorana Bulovića, snimljen je povodom 65 godina postojanja Kluba studenata tehnike. Sadrži bogatu dokumetarnu građu o ovom legendarnom beogradskom klubu, kao i intervjue sa preko trideset poznatih ličnosti (Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Rada Đuričin, Arsen Dedić, Bora Đorđević, Radoš Bajić, Žika Jelić, Pera Džo...) i sa članovima kluba. 
 
Sagovornici se prisećaju istorijata kluba, ali i govore o nekim prošlim vremenima, kulturi, nauci, filmu, pozorištu, muzici... Autorski tim koji je radio na filmu čine: Zoran Bulović, Vladimir Jelenković, Mihailo Mihailović, Goran Šakota, Peđa Ristić, Petar-Peca Popović.
 
 
Zoran Bulović rođen je u Beogradu 1950. godine. Tokom studija Elektrotehničkog fakulteta (1970-1977) bio je aktivan clan KST-a. Član produkcije Naučnog programa TV Beograd od 1980. do 1990. godine. Poslednjih 25 godina produkcijom se bavi kroz delatnost privatnog studija, koji je realizovao brojne domaće i međunarodne televizijske projekte.
 
 
Zoran Bulović / Foto: Zoran Jovanović Jus
 

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

Od 19. do 25. aprila 2021. / Dom omladine Beograda     

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – sedam dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama", „Regionalna panorama" i „Domaća panorama". Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.


PROČITAJTE I:

49. FEST - POVRATAK U BUDUĆNOST


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.