Film
film/6.07.2020.

Los Anđeles: Veliki uspeh srpskih filmova

film
  • Promo / Kada sam kod kuce, fotografija iz filma
Autor fotografije:

Biljana Vukmirović


Kratki igrani film  Kada sam kod Kuće” rediteljke Ivane Todorović osvojio je Specijalno Priznanje (Honorable Mention) na 15. Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEE Film Festival) u Los Anđelesu. Na upravo završenom Festivalu nagrađeni su i filmovi Maje Novaković i Igora Ćorića.

Dokumentarac Maje Novaković “A sad se spušta veče” proglašen je najboljim u kategoriji kratkog dokumentarnog filma.

Njen film prikazuje život dve bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake “pričaju”, osluškuju ga i poštuju.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje, navodi se u opisu ostvarenja. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi, navedeno je u saopštenju Filmskog centra Srbije.

Film "Kada sam kod Kuće"

Film “Prolaz” (Pasage) Igora Ćorića, nagrađen kao najbolji u selekciji kratkometražnog animiranog ostvarenja, nastao je pod okriljem studija “Artrake”, a sinopsis u jednoj rečenici glasi: “Mali dečak se suprostavlja neprijatelju totemom koji je sam sagradio od ostataka svog plemena”.

U kategoriji kratkog igranog filma specijano priznanje (honorable mention) osvojila je Ivana Todorović za film “Kada sam kod kuće”.

Film prati mladu ženu Mariju, koja se nakon nekoliko godina vraća kući iz insotranstva kako bi se suočila sa seksualnom  traumom iz svoje prošlosti. Tihi svedoci njene traume i dalje žive sa starim lažima. Da li su dovoljno hrabri za istinu? 

Film "Kada sam kod Kuće"

Zgusnutu dramu u ovom filmu nose glumciMilica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić, Sara Dinić. Scenario je pisala Melina Pota. Direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, dizajner zvuka Milan Mihajlović, scenografkinja Emilija Orlić, a kostimografkinja Milica Radovanović. Pomoćnik reditelja je Duško Stanivuk, a producentkinja Tijana Drakulić. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i kuće Blok Film, uz podršku FCS-a. Film je urađen kao master-rad na Fakultetu dramskih umetnosti.

„Kada sam kod Kuće”  je prikazan na Brooklyn Film Festivalu, osvojio je nagradu za najbolji kratki studentski film na Shorts to the Point festivalu u Rumuniji,  nagradu za najbolju montažu na Martovskom filmskom festivalu, i bio je prikazan u galeriji The New York Foundation for the Arts u Njujorku. 

Ivana Todorović

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno-angažovanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka", „A Harlem Mother", „Rapresent" i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71" prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u Njujorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagradjivani su na festivalima u Srbiji, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film „A Harlem Mother" je uvršten u online video biblioteku New York Times-a. Često se filmovi  koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu. 

Ivana se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma i odrzala je TEDxAUK govor u Prištini.  

Magistrirala je 2018. na katedri TV i Filmske rezije na Fakultetu dramskih umetnosti sa kratkim igranim filmom „Kada sam kod Kuće". Diplomirala je na Documentary Media studies na New Schoolu u Njujorku, kao i na katedri za Etnologiju i Antrologiju na Filozofskom fakultetu. Zavrsila je u Beogradu francusku radionicu dokumentarnog filma Ateliers Varan, osnovanu od strane Jean Rouch.

Jedna je od izabranih umetnika 2015. U Saary rezidenci programu u Finskoj. Godine 2010. bila je izabrani menti u programu New York Foundation for the Arts u Njujorku.


PROČITAJTE I:

MIRJANA KARANOVIĆ, INTERVJU: NEPRESUŠNA STRAST ZA GLUMOM


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.