Film
film/5.05.2019.

Istorijski filmovi na festivalu Beldocs

film
  • Upoznati Gorbačova / Beldocs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U okviru dvanaestog po redu izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 2019, koji se održava od 8. do 15. maja, biće premijerno prikazano preko 100 filmova iz celog sveta podeljenih u 14 selekcija.

Preporučujemo vam tri filma u kojima su dokumentovani izuzetni istorijski trenuci i ličnosti – priču o čoveku koji je odgovoran za ukidanje komunističkog društva i raspada sovjetske države, film o jednom od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena, kao i intrigantnu priču o misterioznoj  pogibiji Generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda. 

Poštovani čitaoci, delimo karte za ova tri filma.
Za svaki od tri filma ćemo podeliti 2x2 karte.
Potrebno je da u komentaru ispod našeg posta na FB napišete koji film želite da pogledate.
Nagradićemo najbrže čitaoce, a posle podeljenih karata dostavićemo vam uputstvo kako da svoje karte preuzmete.

Upoznati Gorbačova (Meeting Gorbachev) - Utorak 14. maj / 20.00 / Dom omladine Beograda 

Werner Herzog, Andre Singer, VB, SAD, Nemačka, 2018, 90'

Festivali Toronto 2018, Telluride 2018; DOK Leipzig 2018; Ji.hlava IDFF 2018 

Otvoreni razgovori plodnog reditelja Vernera Herzoga sa bivšim sovjetskim šefom države čine okosnicu ovog sjajnog dokumentarnog filma o jednom od ključnih političara 20. veka. 

Ovo je je prvi put da se Herzog tako direktno usredsređuje na jednog političara, iako ni malo ne prikriva svoje divljenje prema sada već 87-godišnjem državniku i dobitniku Nobelove nagrade za mir. Isto tako, ovo je za Mihaila Gorbačova prvi put da je ikada dozvolio da ga ispituje umetnik koji otvoreno traži da čuje nešto drugo u odnosu na ono što bi profesionalni novinari želeli da izvuku iz njega. U svom najnovijem dokumentarcu, Herzog prati značajne etape političke i lične karijere Gorbačova u novoj potrazi za ekstatičnim trenucima iza činjeničnih istina. 

O reditelju: Režiser. Pisac. Producent. Studirao je istoriju, književnost i pozorište, ali nije završio fakultet. Osnovao je sopstvenu produkcijsku kuću 1963. godine. Postavljao je nekoliko opera, pored ostalih u Bayreuth-u, u Nemačkoj, i u Milanskoj Scali u Italiji. Herzog je osvojio brojne nacionalne i međunarodne nagrade za svoje filmove. 

Trejler - film Upoznati Gorbačova: Splav
(The raft) - Nedelja 12. maj / 16.00 / Dom omladine Beograda

Marcus Lindeen, Švedska, Danska, SAD, Nemačka, 2018, 98'

Festivali Athens 2018 , Chicago 2018 

Tajna priča iza događaja koji glasi za "jedan od najčudnijih grupnih eksperimenata svih vremena". 

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao „Seks splav“, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi "Ekspedicije Acali", ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

O reditelju: Marcus Lindeen debitovao je dokumentarnim filmom Regretters 2011. godine, koji je osvojio kako Prix Europa za najbolji evropski dokumentarni film u Berlinu  tako i Švedski oskar (Guldbagge). Njegov drugi film bio je igrani film Glorious Accidents, koji je premijerno prikazan i nagrađen na Filmskom festivalu u Veneciji. U januaru 2017. predstavio je Splav kao umetničku instalaciju u Centru Pompidou u Parizu.

Trejler – film Splav: Nerešeni slučaj Hamaršeld (Cold Case Hammarskjöld) - Četvrtak 09. maj / 22.00 / Dom omladine Beograda, Q&A

Mads Brügger, Danska, Norveška, Švedska, Belgija / Denmark, Norway, Sweden, Belgium, 2019, 128'

Festivali / Festivals Sundance 2019 (Najbolja režija - svetski dokumentarni film), Goteborg 2019, One World 2019 

Godine 1961. avion sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda misteriozno se srušio, ubivši Hamaršelda i većinu posade. Kroz slučaj koji je i pedesetak godina kasnije još uvek nerešen, danski novinar, reditelj i provokator Mads Brügger (Crvena kapela, Ambasador) vodi nas kroz istražnu zečju rupu kako bi otkrili istinu. 

O reditelju: Mads Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, autor i režiser. Napisao je nekoliko knjiga, radio za časopise i novine, producirao nagrađivane radio programe i vodio cenjenu televizijsku emisiju "The 11th Hour", kao i dnevni program Deadline. 

Trejler – film Nerešeni slučaj Hamaršeld:


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.