Film
film/4.01.2019.

Filmski maraton u čast Nebojše Popovića

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Kulturni centar Beograda povodom nagrade “Nebojša Popović” organizuje 11. januara filmski maraton u izboru članova žirija za dodelu tog priznanja koje će za 2018. godinu biti uručeno Milanu Vlajčiću.

Program filmskog maratona osmislili su Jugoslav Pantelić, Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić, članovi žirija za dodelu nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Maraton počinje u podne “Valdhajmovim valcerom Rut Bekerman, biografskom dramom o bivšem generalnom sekretaru UN Kurtu Jozefu Valdhajmu i kontroverzama u javnosti u vezi sa njegovom ulogom u nacističkom režimu tokom Drugog svetskog rata.

Biće prikazan i film “Sezona lova Natalije Garahiole o uglednom vodiču za lov u Patagoniji koji se suočava iznenada sa odgovornošću vaspitavanja svog biološkog sina koga su nedavno izbacili iz škole. Film je dobitnik nagrade publike na festivalu u Veneciji 2017. godine.

Projekcija od 16 sati rezervisana je za španski film “Leto 1993 Karle Sajmon, proglašen najboljim debitantskim ostvarenjem na Berlinalu 2017, koji govori o devojčici koju posle majčine smrti šalju u porodicu njenog ujaka na selu, gde se teško prilagođava novom životu.

Uoči uručenja nagrade “Nebojša Popović”, biće prikazan “Tranzit Kristijana Pecolda, koji je bio u trci za Zlatnog medveda na Berlinalu 2018, a govori o čoveku koji beži iz Francuske pred nacističkom invazijom i dok u Marseju pokušava da dobije vizu za Ameriku, sreće mladu ženu koja je supruga čoveka čiji je identitet preuzeo. 

Nakon uručenja nagrade Vlajčiću, biće prikazan film “Skrivena ljubav Luke Guadanjana, nagrađen Oskarom za najbolje adaptirani scenario 2018, kao i nagradom BAFTA za scenario. Radnja filma se odvija u Italiji 80-ih godina 20. veka, a prikazuje ljubavnu romansu 17-godišnjeg mladića i starijeg čoveka koji dolazi da radi kao asistent njegovog oca.

Nagrada “Nebojša Popović” za 2018. godinu dodeljena je filmskom i književnom kritičaru, publicisti i novinaru Milanu Vlajčiću za višedecenijsko kritičko razmatranje aktuelne filmske problematike i širenje svesti o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

PILETIĆ I GRUJIĆ: ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPOLOVA

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, INTERVJU: ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHANagrada se dodeljuje u slavu Nebojše Popovića (1958-2015), čije su kritike kritike bile lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, a njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji Drugi vek na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane KCB-a, Popović je  profilisao koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.

Nagradu je ustanovio KCB sa Filmskim centrom Srbije, Radio-televizijom Srbije, Jugoslovenskom kinotekom, Festivalom evropskog filma Palić, Festivalom autorskog filma, Slobodnom zonom, Beldoksom i porodicom Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na tog izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio.

MILAN VLAJČIĆ, filmski i književni kritičar, novinar i publicista, bio je i ostao uzor mnogim filmskim kritičarima tokom poslednjih decenija; on je živi primer da su za dobru filmsku kritiku podjednako potrebni i znanje i ljubav prema „pokretnim slikama". Takvim sveobuhvatnim pristupom prema filmskoj umetnosti Vlajčić je uvek bio pouzdani oslonac ne samo filmskim poslenicima i kritičarima filma, već je postao omiljen i među svojim mnogobrojnim čitaocima Politike, u kojoj je pisao skoro dvadeset godina, a zatim u poslednjih petnaest godina privilegiju da čitaju Vlajčićeve kritike i kulturne komentare imaju čitaoci Blica. Za sve njih, kao i za televizijske gledaoce, kad je učestvovao u mnogim debatama ili davao intervjue u raznim medijima, Vlajčić je uvek predstavljao, i dalje predstavlja, onoga kome se veruje, bilo da je kritički razmatrao aktuelnu filmsku problematiku ili širio svest o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu.

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike su bile lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek" na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo. Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca. Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box