Film
film/5.05.2021.

FEST - Selekcija FEST Fokus

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U takmičarskoj selekciji Fest Fokus" 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja publika će u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade moći da pogleda 14 filmova iz sedam zemalja. U ovoj selekciji, čije filmove odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, biće prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film Prizori iz života džukca" Tanje Brzaković" i Prolećna pesma" Natalije Avramović.

Žiri  u selekciji FEST Fokus" čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević.

Iz zemalja bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja. Film Ribanje i ribarsko prigovaranje" hrvatskog reditelja MIana Trenca smešten je u 16. vek i govori o pesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i prisećanju na tragične mladalačke ljubavi. Glumačku ekipu predvode legendarni Rade Šerbedžija, ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, i Leon Lučev, koji će biti gosti 49. FEST-a.

Ribarenje

Drama Dohvati nebo" crnogorskog reditelja Milutina Darića prati sredovečnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna.

Slovenački film Sanremo" reditelja Miroslava Mandića tematizuje ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da se vide prvi put.

Sanremo

Festivalska publika će u selekciji FEST Fokus moći da pogleda šest filmova iz SAD. Reditelj Džulijen Templ je 2001. godine bio gost FEST-a kada je predstavljao film Prljavština i bes" o kultnom pank bendu Sex Pistols, a ovom prilikom će se pred auditorijumom naći još jedan njegov dokumentarac sa muzičkom temom – Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan" o pevaču i frontmenu irskog sastava The Pogues.

Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan

Horor ostvarenje Moje srce kuca kad mu ti kažeš" Džonatana Kuartasa dobio je Specijalno priznanje žirija za fotografiju na filmskom festivalu Trajbeka 2020. godine, a radnja prati Dvajta i njegovu sestru Džesi koji se suočavaju sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa.

Drama Surogat" Džeremija Herša govori o izazovima i moralnim dilemama koje surogat-roditeljstvo donosi za troje prijatelja, dok se komedija Večera u Americi" Adama Rehmajera bavi odnosom pank rokera Sajmona i ekscentrične Pati u sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada.

Vodim te sa sobom" je američko-meksički film rediteljke Hajdi Iving, o kuvaru Ivanu koji donosi tešku odluku da pređe preko granice, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti u Meksiko. Dokumentarni film Iznad vrha", koji se planinarenjem bavi kroz prizmu spiritualnosti, režirao je Aleksandar Jović.

Iranska kinematografija će u FEST fokusu" biti zastupljena sa dva ostvarenja: u filmu Bez izbora" reditelja Reze Dormišijana još jednom u ovoj selekciji tematizuje surogat-roditeljstvo, kroz slučaj beskućnice u procesu protiv lekara. 

Drama Tiket" Morteze Faršbafa prati Davuda, pasioniranog kockara fokusiranog na sportsko klađenje, koji svu zaradu troši u onlajn kladionicama, i nada se da će mu utakmica Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu promeniti život. 

Rumunski film Polje maka" oslikava borbu mladog rumunskog policajca Kristija, koji pokušava da nađe ravnotežu između identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatno pokušava da zadrži samo za sebe.

Polje maka


PROČITAJTE I:

FEST - GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM

KULTNA OSTVARENJA NA FESTU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.