Film
film/14.11.2019.

FAF: Nema bojazni od moralne dekadencije

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: FAFJubilarni, 25. Festival autorskog filma koji počinje 22. novembra i traje do 30. novembra ove godine donosi devedest filmova, dok će u glavnom programu biti prikazano dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu "Aleksandar Saša Petrović’’.

Direktor Festivala Igor Stanković je današnju konferenciju za medije otvorio vešću o smrti filmskog teoretičara i stvaraoca Vladimira Petrića. Za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić implementirao za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

Igor Stanković najavio je specijalnu projekciju Petrićevog filma „Zid uspomena" koja će naknadno biti objavljena. Ovaj intimni digitalni esej je prikaz njegovog zida u kabinetu na Harvardu, koji je svojevrsno svedočanstvo njegovog života.

Selektorka pratećeg programa Hrabri Balkan,Maša Seničić, najavila je domaću premijeru filma Stefana Đorđevića „Poslednja slika o ocu" koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu. Selekcija filmova je takmičarska, u konkurenciji će se naći devet filmova, od kojih su tri dugometražna: „Pripadanje"B. Čevika, „ Odvedi me negde gde je lepo"E. Sendijarević i „Oroslan" M. Ivanišina. Pored dugometražnih flmova, program obuhvata dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove.

Program Bandeà part predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije, sa tendencijom da nađu svoj novi filmski jezik, istakao je Stefan Ivančić. U programu će se naći velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.

Povodom jubilarnog 25. Festivala autorskog filma sabrano je šesnaest filmova koji su prikazivani prethodnih godina i koji će se naći u sklopu pratećeg programa Antologija 25. godina FAF-a.

Najavljen je i žiri Glavnog takmičarskog programa koji će odlučivati o nagradama za najbolji fillm, najbolju režiju i od ove godine najbolji scenario. Žiri čine: reditelj Ognjen Glavonjić, rediteljka Hana Jušić i filmski kritičar Ariel Švajcer.

U trendu izlazaka beogradskih festivala u unutrašnjost, Festival autorskog filma organizovaće specijalne projekcije filmova u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Karte su od danas u prodaji i na biletarnicama: Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana", Centra za kulturu „Vlada Divljan", Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu "Dragan Gaga Nikolić" UK Stari Grad.

Srdan Golubović

Program ove godine čini devedest filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu "Aleksandar Saša Petrović’’. Filmovi koji će se takmičiti su: "PritkaK. Balagova, "Od sutra počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga , "Vatra će doći“ O. Laksea, "Beli, beli dan“ H. Palmasona, "Martin Eden" P. Marčela, "Priča o tri sestre" E. Alpera, "Asimetrija“ M. Nešković, "Devica avgusta“ J. Trueba, "Present.Perfect“ S. Zua, "Naše majke“ C. Dijaza, "Mačka u zidu“ V. Kazakove, M. Mileve, "Moj jutarnji smeh“ M. Đorđevića.

Vizuelni identitet  ovogodišnjeg  festivala posvećen je maštovitom hipnotičkom svetu Dušana Makavejva čiji kratki filmovi će biti prikazani na Festivalu autorskog filma.

Festival autorskog filma od ove godine uvodi nagradu “Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu Festivala. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je Srdan Golubović.

Ovogodišnji kanski pobednik “ Parazit” reditelja Bong Džo-hoa svečano otvara 25. Festival autorskog filma 22. novembra u 19 časova u Velikoj sali Kombank Dvorane, dok film “ Talaso” Žiljema Nikloa zatvara festival 29.novembra.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.