Film
film/8.03.2020.

Džon Malkovič zatvara FEST

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Mondo / Naslovna foto: PromoSlavni holivudski glumac Džon Malkovič doputovao je u Beograd, na zatvaranje 48. izdanja FEST, a večeras će mu biti i uručeno priznanje „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Dolazak zvezde više od 70 filmova, kao i aktuelne serije "Novi papa", u nedelju popodne stigao je u srpsku prestonicu i odmah došao na druženje s novinarima.

Aleksej Igudesman, autor predstave "Muzički kritičar" koju će Malkovič večeras izvesti, rekao je da glumca poznaje već deset godina, i da su se upoznali u Dubrovniku.

"Imao sam ideju o prenošenju najužasnijih i najstrašnijih kritika o najlepšim muzičkim delima, koja su ikada napisana. Džon 'uskače' u ulogu užasnog kritičara, ali kroz to vidimo koliko je ta muzika zapravo prelepa i kako kritičari nekada greše, a nekada ipak jesu u pravu. I Džon, i ja smatramo da je ovo veoma pozitivan komad, naročito za nekoga ko se bavi kreativnošću. Pozitivno je znati da su Betoven, Brams i veliki kompozitori doživljavali mržnju iz okoline. Ako si umetnik, moraš da nastaviš jer će i najveći biti kritikovani" rekao je on."Verujem da je ovo lep komad za ljude u kreativnim poljima. Kada nešto staviš na javni forum, snimak, film, pesmu, umetničku sliku, mora biti kritikovano. To je posao kritičara," nasmejao se Malkovič koji je dodao da kroz predstavu nije proživeo kritike koje je slušao o sebi proteklih decenija.

"Ne mislim o kritikama kao nečemu što je okrutno. Trudim se da budem iskren i objektivan koliko mogu, ali takođe ne volim da gledam sebe. Ne volim da slušam sebe, ne volim zvuk svog glasa, sa mnogim glumcima je tako. Ali, kritikujem sebe jer mislim da je važan rad, ne ja u njemu, nego sam rad," rekao je on.

"Odlično Džon prima kritike, našao sam tokom priprema jednu užasnu kritiku njegove predstave u Istanbulu, pa sam je dodao u predstavu, zove se 'Malkovičevo mučenje'. Malo je ljudi koji tako otvoreno prigrle kritike, čak ih glorifikuju, i uzbudljivo je što ove nedelje idemo nazad u Istanbul i pozvali smo tog kritičara da gleda predstavu i da popijemo piće. Čoveka koji je napisao da bi Džon Malkovič trebalo da prođe audiciju na ulasku u zemlju, i ako je ne prođe, da mu bude zabranjen ulazak u Tursku, da mu spakuju ratluk da ponese i pošalju ga kući," ispričao je Igudesman.

Malkoviča su novinari pokušali da "navuku" da kaže nešto o privatnom životu, zaljubljivanju u koleginice i poznavanju jugoslovenske kinematografije, ali nisu uspeli.

"O privatnom životu ne pričam, zaista, a ne stižem da gledam mnogo filmova bilo koje kinematografije," ljubazno je rekao glumac.

Striming servisi su na meti kritika zbog "gušenja" bioskopa i odvlačenja publike, ali Malkovič ne misli da su oni "krivi", već ljudi.

"Nema to veze sa filmom i striming servisima, već sa javnošću i ljudima koji te sadržaje gledaju. Recimo, početkom i sredinom 20. veka, film se gledao jedino u bioskopu. Sada više nije tako, i tu ne možemo ništa. Filmovi su već izmenjeni video plejerima, niste više morali da žurite u bioskop već ste film gledali kada hoćete. Isto je i sa DVD izdanjima, pa gledanjem na zahtev i strimingom. Ne znam kako će to izgledati za deset godina," rekao je on.

Decenije karijere su iza njega, a i dalje se uzbudi kada dobije dobar scenario.

"Uzbuđuje me dobar scenario, zaista. Ne mislim mnogo o nekoj određenoj ulozi, jer ona ima smisao samo stavljena u kontekst scenarija, priče i pokreta. Uz kvalitet same priče i tima koji na njoj radi. Da, neke su manje ili više zanimljive, neke su izuzetno zanimljive nakratko, ali ne bih mogao dugo da ih igram... Malo je drugačije nego pre 20-30 godina, ali samo zato što sam se ja izmenio," rekao je Malkovič.


PROČITAJTE I:

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.