Film
film/25.03.2022.

"Dobrudžanska epopeja" otvara Martovski

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Martovski festival – 69. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 29. marta do 2. aprila 2022. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Na svečanom otvaranju, 29. marta od 19 časova u Velikoj sali DOB biće održana svetska premijera dokumentarnog filma „Dobrudžanska epopeja" (Rumunija, Srbija), u režiji Siniše Dragina, koji će biti gost Martovskog festivala.

Film govori o kraju Prvog svetskog rata 1918. godine, koji je označio i kraj jedne od velikih imperija tog vremena, Austrougarske. Razlozi za to su mnogostruki. Jedan od njih je bio taj što su vojnici njene sopstvene vojske odbijali da se bore. Ne svi, naravno. Ko su bili ti vojnici? Šta ih je motivisalo? Živan Krkuš, rođen u selu Zlatica na krajnjem istoku carstva, bio je jedan od tih dezertera...

Siniša Dragin potpisuje i scenario ovog ostvarenja, producenti su Raico Cornea i Predrag Jakovljević. U filmu glumi Marko Adžić, a narator je Dan Condurache.

Siniša Dragin rođen je u Kuli, Jugoslavija. Režiser, scenarista, snimatelj i pisac; autor igranih i dokumentarnih filmova. Apsolvirao je 1991. Akademiju za film i pozorište u Bukureštu, Rumunija, a doktorirao 2020. sa disertacijom na temu „Šamansko putovanje, inicijacijska formula u igranom filmu". 

Siniša Dragin - foto Robert Ghement

Njegov prvi kratki film, „Tuga crnog zlata" osvojio je Glavnu nagradu na festivalu u Oberhausenu 1994. Prvi dugometražni igrani film „Dugo putovanje vozom" doneo mu je nagradu Evropske emiterske unije (EBU) za najbolji scenario 1998. u Ženevi. Drugi igrani film, „Svakog dana Bog nas ljubi u usta" 2001. osvojio je Srebrnu piramidu na festivalu u Kairu i Tiger Award u Roterdamu 2002. godine. Ostvarenje „Ako zrno ne umre" osvojilo je Dioraphte nagradu u Roterdamu 2011. Za film „Šuma" 2014. je dobio nagradu za najinventivniji dugometražni dokumentarni film na Internacionalnom festivalu filma „Visions du Reel" u Nionu, Švajcarska. Kratki igrani film „Izvini" (2016.), svetsku premijeru imao je na Palm Springs internacionalnom filmskom festivalu. Završava dugometražni igrani film „Crna ribica".


Martovski festival, jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, ove godine trajaće pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Od ove godine novina je da će u međunarodnom takmičarskom programu biti zastupljeni svi rodovi kratkometražnog filma, a ne samo kratki igrani film, kako je to do sada bila praksa. Planirane su brojne premijere, specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.


PROČITAJTE I:

ČAROBNA MELANHOLIJA NEDE ARNERIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box