Film
film/1.04.2019.

Dodeljene nagrade Martovskog festivala

film
  • Stanisalv Milojković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Stanislav Milojković
Na svečanom zatvaranju 66. Martovskog festivala, sinoć su u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene GRAN PRI nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama, i to u kategorijama:

Dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti.

Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Strukoven nagrade

Članovi žirija za strukovne nagrade ove godine su bili Snežana Ivanović, montažerka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Milan Đurđević, kompozitor filmske muzike i Aleksandar Ilić, direktor fotografije.

Najbolji zvuk

Vladimir Kerkez i Aleksandar Ranđelović  dizajn zvuka i komponovana muzika za animirani film “Bio dvaput jedan kralj”

Najbolja montaža

Tamara Kostić Montaža filma “Kad sam kod kuće”

Najbolja kamera

Igor Lazić – Kamera za filmove “Jedini” i “Gužva

Najbolja režija

Senka Domanović – Režija filma “Okupirani bioskop 

Strukovni žiri dodelio je i posebno priznanje – diplomu za Nezavisni filmski centar Filmart

Kao i prethodne dve godine, prijatelj Martovskog festivala, kompanija Living Pictures – vodeći studio za postprodukciju slike u Srbiji i regionu, dodelio je specijalnu nagradu za usluge postprodukcije u vrednosti od 2000 evra.

Prema odluci strukovnog žirija ovu nagradu je osvojila Aleksandrija Ajduković za režiju filma “Ibarska Highway

Gran pri nagrade

Selektori ovog dela programa bili su direktor fotografije Nemanja Jovanov, u nacionalnoj selekciji, a dramaturg Kristina Đuković i reditelj Darko Lungulov u međunarodnoj selekciji. Žiri je radio u sastavu: Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar, Hristina Popović, glumica i Stefan Ivančić, reditelj.

Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio hrvatskom filmu “Nitko nije savršen” u režiji Barbare Vekarić.

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu “Mi smo videli leto” u režiji Nikole Stojanovića.


PROČITAJTE I: 

LORDAN ZAFRANOVIĆ SPECIJALNI GOST MARTOVSKOG FESTIVALA

EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


Eksperimentalni film i video art

Selektorka ovog dela programa je filmska rediteljka, video umetnica i umetnička direktorka festivala savremenog eksperimentalnog filma REZ, Marta Popivoda. Žiri je radio u sastavu: Igor Simić, reditelj, Marko Grba Singh, reditelj i Naomi Hening, istraživačica, umetnica i urednica projekta D’EST.

Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu “I Dance Alone”, autora Bogomira Doringera.

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “Ibarska Highway” Aleksandrije Ajduković.

Animirani film

Selektorka ovog dela programa je vizuelna umetnica i rediteljka animiranih filmova Ana Nedeljković. Žiri je radio u sastavu: Mihal Bobrovski, istoričar filma, Viola Sova, rediteljka animiranih filmova i Nikola Majdak Mlađi, snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma.

Gran Pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu “Radiovozija – govori Mihovil Logar”, autora Miloša Tomića.

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “Radiovizija-Smisao” Ive Ćirić.

Dokumentarni film

Selektori ovog dela programa su rediteljka i producentkinja Jovana Nikolić (u kategoriji preko 50 minuta) i rediteljka Čarna Manojlović (u kategoriji do 50 minuta).

Žiri za dokumentarne filmove do 50 minuta je radio u sastavu Aleksandar Govedarica, distributer, Sarita Matijević, producentkinja i Goran Radovanović, scenarista i reditelj dokumentarnih i igranih fimova.

Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu “JEDINI” reditelja Nikole Polića.

Obrazloženje žirija – selekcija dokumentarni film do 50 minuta: Film koji jakim vizuelnim jezikom i montažom uspostavlja harmoniju između sveta svakodnevnog rada i sveta umetnosti. Autor na dostojanstvan način, u odustvu političke korektnosti, tretira pojam različitosti.

Žiri za dokumentarni film preko 50 minuta radio je u sastavu Boštjan Virc, producent i scenarista, Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja dokumentarnih i igranih filmova i Petar Mitrić, filmski radnik.

Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodelio filmu “Okupirani Bioskop ” rediteljke Senke Domanović.

Pored glavne nagrade, žiri je dodelio i posebno priznanje – diplomu filmu “4 godine u 10 minuta ” reditelja Mladena Kovačevića.

Martovski festival ove godine zatvorila je srpska premijera srednjemetražnog animiranog omnibus filma „Taj veličanstven kolač!“, u režiji Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels), koji je rađen stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost.

Martovski festival u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Sonjom Đekić, rediteljkom, kao umetničkom direktorkom po 66. put održan je od 27. do 31. marta 2019. godine.

Publika je imala priliku da pogleda preko 100 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu programa, te na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazano nekoliko svetskih i srpskih premijera. Pored filmova, program festivala činile su i radionice, predavanja, tribine i susreti sa autorima.

Na svečanom otvaranju festivala uručena je i Nagrada za životno delo Martovskog festivala, a ovogodišnja dobitnica je Bojana Andrić, dramaturg, scenarista, istoričar televizije, publicista.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.