Film
film/14.06.2019.

Digitalna istorija - čuvar sećanja

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU cilju spajanja umetnosti sa modernim tehnologijama i  promocije kulturnih sadržaja na inovativni način u Kombank Dvorani uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, pokrenut je projekat DIGITALNA ISTORIJA kao proizvod zajedničke kulturne misije Kombank Dvorane, Jugoslovenske kinoteka, Filmskih novosti i Narodnog muzeja.

U pitanju je projekat od nacionalnog značaja, koji podrazumeva predstavljanje digitalizovane baze umetničkih dela Narodnog muzeja, kao i fragmenata filmova arhiva Jugoslavenske Kinoteke i Filmskih Novosti.Pre filmskih projekcija, na bioskopskom platnu, biće predstavljeno jedno digitalno restaurirano ili digitalizovano umetničko delo praćeno pričom naratora ili u izvornom tonskom zapisu, kako bi se edukovala publika o istoriji i srpskom kulturnom nasleđu, kao i o savremenom stvaralaštvu.

– U pitanju je lep i čudan spoj, najmodernije digitalizacije i nečega što predstavlja sećanje, vrednost, a što čini sve ono što radimo još interesantnijim – izjavio je Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti, i dodao da su učesnici na ovom projektu „čuvari sećanja i svedoci istorije“.


"Digitalnu istoriju" će na biskopskim platnima ispratiti veliki broj restauriranih arhivskih filmova i umetničkih dela. Oživljavanjem umetničke slike kroz narativnu priču na filmskom platnu stvara se veza između ljubitelja filmske i likovne umetnosti, a dok se iz filmskih arhiva najvredniji i najočuvaniji snimci digitalno restauriraju i vraćaju bioskopskoj publici u novom edukativnom i kreativnom obliku. Likovno umeničko delo praćeno naracijom se posmatraču čulno približava, čime budi još veće interesovanje za prikazano delo.Neočekivanim pojavljivanjem eksponata na bioskopskom platnu neposredno pre početka filmske projekcije, gledalac se neočekivano uvodi u svet umetnosti kroz jedinstven zvučni, audio i video doživljaj. Koristi se samo minut gledaočeve pažnje kako bi se ostvario snažan utisak i doživljaj umetnosti.
 

Cij projekta je da se arhiviraju i sačuvaju dela filmske, likovne i tekstualne umetnosti i da se posetiocima bioskopa omogući da se na inovativan način susretnu sa skoro zaboravljenim primercima umetnosti.

Ovo je ujedno i način da se školarci i srednjoškolci edukuju na temu istorije srpskog filmskog kulturnog nasleđa i likovnih i umetničkih dela, ali je projekat namenjen i svim ljubiteljima istorije i umetnosti. 


PROČITAJTE I:

DOM SINDIKATA - SVEDOK JEDNOG VREMENA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.