Film
moja-kafica
moja-kafica
film/31.08.2020.

BELDOKS: Filmovi koje ne smete propustiti

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaU okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam pet dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Grad smoga (Smog Town) – Selekcija Naslovna strana

Meng Han — Kina - Južna Koreja - Holandija — 2019 — 89'

Langfang, koji se nalazi oko 40 kilometara od Pekinga, jedan je od najzagađenijih gradova u Kini. Ali u lokalnom Zavodu za zaštitu životne sredine, zamenik šefa Li i njegov pomoćnik Hu naporno rade kako bi to promenili. Od vlasti u Pekingu dolazi intenzivan pritisak, a potrebne su dalekosežne mere za borbu protiv magle prepune dima i izduvnih gasova koji redovno prekrivaju grad. Železara se mora zatvoriti, ekipe inspektora posećuju prekršitelje zakona o očuvanju životne sredine, a šleperi pokušavaju da obuzdaju smog.


Uspon Džordana Pitersona (The Rise of Jordan Peterson) – Selekcija Profil

PatriciaMarcoccia— Kanada —2019—91'

Redak i intiman pogled na život i um Džordana Pitersona, akademskog građanina i autora bestselera koji je skrenuo pažnju sveta svojim kritikama političke korektnosti i njegovom uticajnom filozofijom na planu otkrivanja ličnog značenja. Prozvan najuticajnijim javnim intelektualcem zapadnog sveta, profesor psihologije sa Univerziteta u Torontu, Džordan Piterson preko noći je stekao svetsku slavu nakon što je objavio kontroverznu viralnu video-seriju pod nazivom Professor Against Political Correctness 2016. godine.


Svemirski psi (Space Dogs) - Međunarodna takmičarska selekcija

Elsa Kremser, Levin Peter — Austrija-Nemačka — 2019 — 91'

Lajka, pas lutalica, bila je prvo živo biće koje je poslato u svemir i time u izvesnu smrt. Legenda kaže da se na Zemlju vratila kao duh i da i dalje luta ulicama Moskve, zajedno sa svojim slobodno lebdećim potomcima.

Zaklinjem se – Srpski takmičarski program

Nikola Dragović, Milutin Petrović — Srbija — 2020 — 86'

Godine 1991. počeli su oružani sukobi u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ovaj dokumentarni film prati ličnu priču Igora, tada devetnaestogodišnjeg Beograđanina koji je regrutovan i poslat na obavezno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Varaždin, zapisan kamerom porodičnog prijatelja i video-entuzijaste Predraga Bate Miloševića. Nekoliko meseci kasnije, Igor se vraća iz rata duplo stariji i sa ožiljcima koji verovatno nikada neće biti zalečeni. Danas, posle skoro tri decenije, cela jedna generacija ćuti.

Za Samu (For Sama) – Selekcija Udarni termin

Waad al-Kateab, Edward Watts — VB — 2019 — 95'

U obliku ljubavnog pisma mlade majke svojoj ćerki, ovaj film govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, tokom kojih se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se kataklizmički sukob razvija oko nje. Njena kamera beleži neverovatne priče o gubitku, smehu i preživljavanju dok se Waad bori s nemogućim izborom – da li da pobegne iz grada kako bi zaštitila život svoje ćerke, u situaciji u kojoj napuštanje grada znači napuštanje borbe za slobodu kojoj je već toliko toga žrtvovala.


PROČITAJTE I:

"SUMRAK U BEČKOM HAUSTORU" OTVARA BIOSKOPE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.