Film
film/30.01.2017.

Ulazak u SAD zabranjen i umetnicima

film
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Dok je njegov film „The Salesman“ u trci za Oskara za najbolji strani film, reditelj Asgar Farhadi bi mogao da se suoči sa zabranom ulaska u avion za SAD.

Novi američki predsednik Donald Tramp potpisao je dekret koji predviđa pojačanu kontrolu granica i zabranu ulaska na teritoriju državljana Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, čak i ako legalno borave u SAD.

Među žrtvama ovog dekreta mogao bi uskoro da bude i iranski reditelj Asgar Farhadi čiji je film „The Salesman“ nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Farhadiju bi mogao da bude zabranjen ulazak u avion za SAD.

Kako izveštavaju mediji, više turističkih agencija u Teheranu već je dobilo obaveštenje avioprevoznika da više ne prodaju karte državljanima Irana.

Iranski reditelj još nije dobio nikakvo obaveštenje o zabrani ulaska u SAD, a iz Farhadijevog okruženja kažu da će reditelj narednih dana doneti odluku. Da li će i on odlučiti da ne ide na svečanost u Los Anđelesu kao i zvezda njegovog filma Tarane Alidusti?

Glavna glumica filma „The Salesman“ najavila je da će bojkotovati dodelu Oskara u znak protesta zbog politike novog predsednika SAD prema muslimanskim zemljama.

„Trampova zabrana viza za Irance je rasistička. Bez obzira hoće li to uključiti kulturni događaj ili ne, ja iz protesta neću učestvovati na svečanosti,“ poručila je glumica putem Twittera.

Pročitajte još:

Donald Tramp, prvi crni predsednik

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.