Film
film/29.05.2017.

Švedski film dobitnik Zlatne palme

film
  • Cannes Film Festival/ Najbolji glumac Hoakin Feniks
  • Cannes Film Festival
  • Cannes Film Festival/Scena iz filma „The Square“
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Švedska satira „The Square“ Rubena Ostlunda osvojila je Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu. Film „120 battements par minute“ francuskog reditelja Robena Kampijoa dobio je Gran pri, a film „The Beguiled“ američke rediteljka Sofije Kopola  nagradu za najbolju režiju. Nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu pripale su Hoakinu Feniksu i Dajana Kruger.

Satira o svetu umetnosti, „The Square“, u kojoj glume Klaes Bang, Elizabet Mos, Dominik Vest i Teri Notari, bila je jedna od 19 filmova koji su se takmičili za najvrednije priznanje 70. Kanskog festivala.

„The Beguiled“ Sofije Kopole osvojio je nagradu za najbolju režiju, Gran pri je dobio film „120 battements par minute“ Robena Kampijoa, dok je nagradu žirija dobio film „Nelyubov“, ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.

Glumac Hoakin Feniks dobitnik je nagrade za najbollju mušku ulogu u filmu „You Were Never Really Here“ britanske rediteljke Lin Remsi, kojа je dobitnica i nagrade za najbolji scenario.

Nagradu za najbolji scenario dobio je i film „The killing of a sacred deer“, grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Dajana Kruger je dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu „Aus dem Nichts“ nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina.

Specijalno priznanje žirija kojim je predsedavao španski reditelj Pedro Almodovar, pripalo je Nikol Kidman.

Ukupno 19 filmova se takmičilo za Zlatnu palmu koja je prvi put imala i dijamante povodom obeležavanja jubileja ovog najuticajnijeg filmskog festivala. Domaćin ceremonije je bila glumica Monika Beluči, a zaštitno lice Klaudija Kardinale.

Tokom festivala prikazano je oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama. Na festivalu je prikazano i osam filmova iz Srbije, uključujući „Skupljače perja“ Aleksandra Petrovića, film koji je 1967. dobio Gran pri, u okviru programa Kan klasik.

Van konkurencije, novim filmovima su se predstavili doajeni Roman Polanski i Agnes Varda, a kao rediteljka se u 81. godini prvi put predstavila i slavna glumica i politička aktivstkinja Vanesa Redgrejv filmom „More žalosti“.

Jedan od od najiščekivanijih događaja ovogodišnjeg Kanskog festivala bio je i prikazivanje nastavka čuvene serije iz 90-ih godina „Twin Peaks“. Nakon 26 godina, Mark Frost i Dejvid Linč snimili su novu seriju s delom stare glumačke postave. Serija će imati 18 epizoda, a u Kanu su prikazane prve dve epizode.

Pročitajte još: Čuvari Galaksije 2 - Moglo je to i bolje

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.