Film
film/1.04.2018.

Martovski: Premijera "Preko svih granica"

film
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

Ovogodišnji, 65. po redu, Martovski festival biće zatvoren večeras (19:00) u Domu omladine Beograda, svečanom dodelom Gran Pri i strukovnih nagrada i srpskom premijerom filma "Preko svih granica" (Poljska, Nemačka, Finska, trajanje: 74'), u režiji Marte Prus.

"Ti nisi ljudsko biće, ti si gimnastičarka", mladoj devojci Riti skoro svakog dana ove reči upućuje jedan od njenih trenera. Dok se sprema da predstavlja Rusiju na Olimpijskim igrama u Brazilu, Rita prolazi kroz brutalan sistem priprema, koji je fizički i mentalno iscrpljuje. 


Film "Preko svih granica" (Poljska, Nemačka, Finska, trajanje: 74'), koji ove godine zatvara 65. Martovski festival, 1. aprila u 19 časova u Domu omladine Beograda, intimna je priča o životu mlade ruske gimnastičarke. Ma koliko graciozno hvatala obruče ili prebacivala loptu preko ramena, njeni treneri iznova i iznova očekuju više i bolje od nje. U retkim trenucima slobodnog vremena, dok preko Skajpa razgovara sa svojim dečkom ili provodi vreme sa roditeljima, Rita dobija malo topline i ohrabrenja u životu. Ali, svaki novi trening pred nju stavlja nova očekivanja prekoračivanja granica. Rita je konstanto na ivici suza. Diskretna montaža i efektan dizajn zvuka omogućavaju nam da gotovo fizički osetimo Ritin očaj i bol, kao i konstantan pritisak pod kojim živi. Na sreću, kraj donosi olakšanje. 

Remek delo dokumentarnog filma za sam kraj Martovskog festivala! 


Marta Prus rođena je 1987. godine u Varšavi. Od 2006. do 2009. studirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Varšavi, a diplomirala je dokumentaristiku na Filmskoj školi Andrzeja Wajde. Godine 2009. upisala se na filmsku režiju na Poljskoj nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu. Njen prvi film "Vakha and Magomed" (2010) osvojio je šest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Snimila je i kratkometražni film "Osamnaesti rođendan" (2012). Dobitnica je nagrade za najperspektivnijeg filmskog stvaraoca u Poljskoj (Nagrada Wiesław Nowicki). 

Ulaznice, po ceni od 200 dinara, su u prodaji na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: NIKOLA LJUCA: FILM JE STVAR TRENUTKA


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box