Film
film/22.01.2018.

KUSTENDORF: Glavna nagrada filmu “Bombona”

film
  • Kustendorf
  • Kustendorf
  • Kustendorf
  • Kustendorf
  • Kustendorf
  • Kustendorf
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Kratki filmovi mladih autora iz Palestine, Egipta i Crne Gore proglašeni su najboljim u takmičarskom programu 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf na Mokroj Gori, koji je završen 21. januara i dodelom nagrade za buduće filmove “Drvo života” srpskom glumcu Aleksandru Berčeku.


Glavnu nagradu, Zlatno jaje, osvojio je film “Bombona”, u režiji palestinskog autora Rakana Majasija (Mayasi), koji na osetljiv način svedoči o žudnji za životom u politički složenom svetu.

Film “Bombona” premijerno je prikazan 2017. u Torontu, a nagradu je Majasiju, koji trenutno živi u Libanu, uručio član žirija Peca Popović.

Nagradu Srebrno jaje dobio je film “Petnaest”, u režiji Sameha Alaa iz Egipta, koji pokazuje kako u svetu odraslih jedno dete preuzima odgovornost neizvesne budućnosti.

Film “Petnaest”, cija je premijera takođe bila u Torontu 2017. godine, prikazuje kako se jednog vrelog letnjeg dana povučeni tinejdžer sa bebom u naručju probija kroz saobraćajnu gužvu u Kairu. Dolaskom u bolnicu otkriće se nemir skriven iza njegovog bezizražajnog lica.

Treću nagradu, Bronzano jaje, dobio je crnogorski film “LumpenNikole Vučinića, kome je to priznanje uručio član žirija prof. Serž Regur, ističući da film govori o stvarnosti globalnog tržišta koje život dobrog radnika čini beznačajnim.

Lumpen” prikazuje jednu epizodu iz života radnika nekada velike, a sada ruinirane industrije. To je priča o tranzicionom gubitniku koji pronalazi mrtvog psa lutalicu, kao i o tome kako jedna inicijalno humana ideja može da se pretvori u nešto bizarno i tragično.

Vučinić je i scenarista i producent svog filma, a trenutno je student druge godine na katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju.

Dobitinik nagrade “Vilko Filač” za najbolju fotografiju je Pjotr Pavlus iz poljske za film “Stvarno je ekstra” rediteljke Katažine Važehe.

Nagradu je uručio Ištvan Borbaš, koji je istakao značaj fotografije i uporedio je sa gradnjom mostova između svetla i senke, režije i glume, a Filača je nazvao velikim mostograditeljem, čije se prisustvo oseća u svakoj slici koju je snimio.

Na Kustendorfu su tradicionalno dodeljene i specijalne nagrade – prvu je osvojio film “Šanel” u režiji Umberta Valjeha, a druga je otišla filmu “Vrteška Ruslana Bratova, za koje žiri rekao da na neodoljiv i duhovit način ide već znanom stazom u kinematogragiji pričajući o često bezumnoj muškosti.

Glavna zvezda 11. Kustendorfa, koji je počeo 16. januara, bio je italijanski reditelj Paolo Sorentino, kome je na otvaranju uručena “nagrada za buduće filmove” koja se od ove godine zove “Drvo života”. Sorentino je odrzao i radionicu za mlade autore, kao i švedski reditelj Ruben Ostlund, čijim je filmom "Kvadrat" 11. Kustendorf i otvoren u prisustvu ministra kulture i informisanje Srbije Vladana Vukosavljevića.

U takmičarskom programu prikazani su kratki filmovi mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VLASTA VELISAVLJEVIĆ: ŠARM SE NE LAŽIRA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box