Film
film/4.05.2017.

U susret Čuvarima: Velika očekivanja

film
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Nikola Dragomirović

U petak 5. maja će se na bioskopskim platnima širom sveta pojaviti Čuvari galaksije 2 (Guardians of the Galaxy), najnovije ostvarenje Marvel/Dizni studija, i još jedna kockica u kompleksnom mozaiku poznat kao MCU – Marvel Cinematics Universe.

Blokbasteri rađeni po strip predlošku su se pokazali kao unosna grana filmske industrije, a Marvel je u tom pogledu zadao domaći zadatak konkurentskim kućama, pre svega DC-ju/Vorner Brosu. Od prošle godine su se i ove kuće uključile u trku, zasad nespretno i razočaravajuće. U želji da dosegnu širinu Marvel sveta, koji sa Čuvarima broji čak 15 filmova, ako posmatramo samo dugometražna ostvarenja, DC univerzum se širi previše naglo, veštački i nasilno. Junaci preneti iz DC-ja (DC comics bi bio čist pleonazam, s obzirom na to da skraćenica "DC" označava "detective comics") zasad pate od hronične neusaglašenosti sa predstavama koje fanovi imaju o njima, i nije tajna da su glavešine nezadovoljne dosadašnjim učinkom njihovog "zlatnog dečka" Zeka Snajdera, i njegovom vizijom razvitka ove potencijalno najkomercijalnije grane kompanija.


No, vratimo se Marvelu – o DC-ju će biti dosta prilika za priču oko premijere Wonder Woman u junu i Justice League krajem godine.

Marvel je 2008. godine oprezno započeo ovu priču. Junaci iz stripova, posebno superheroji, su i ranije ekranizovani, ali Marvel je otišao korak dalje. Početkom takozvane "Faze 1", Marvel je počeo sa snimanjem filmova o pojedinim junacima. Prvi su na redu bili Iron man i Neverovatni Hulk, oba iz 2008. godine, da bi potom usledili Iron man 2 iz 2010, i Tor i Kapetan Amerika iz 2011. godine. Tokom ove faze Marvel je mapirao univerzum uvodeći individualne aktere, a iza svega se krila šira ideja da svi ovi filmovi budu upleteni u objedinjujući narativ. Sporedni junaci, posebno agencija S.H.I.E.L.D. oličena u liku Nika Fjurija, koga u filmovima glumi Semjuel L. Džekson, bili su vezivni segment svih ovih filmova i naznaka da studio ima u vidu kompleksan plan. Potvda je stigla 2012. godine u vidu Osvetnika, filma u kome su svi pomenuti, i brojni novi junaci udruženi nasuprot planetarne pretnje.

Danas, pet godina kasnije, slika MCU-a je još kompleksnija. Broj filmova je dosegao brojku 15, a tu možemo dodati i sporedne ekranizacije koje upotpunjuju ovaj filmski univerzum. Reč je, naravno, o TV serijama, još jednom komercijalno uspešnom proizvodu Marvela. I pored konstantnog lamenta nad sudbinom TV serija usled internet piraterije, ipak ne postoje sumnje u to da su one finansijski isplative studijima koje ih izbacuju kao na pokretnoj traci. Piraterija svakako šteti u jednom segmentu, ali ne toliko koliko bi gramzivost producentskih kuća želela da predstavi. Da nije tako, ne bi se broj serija umnožavao geometrijskom progresijom. Agenti S.H.I.E.L.D.-a – sa Klarkom Gregom u glavnoj ulozi kao agent Fil Kulson, koji se do Osvetnika redovno pojavljivao u blokbasterima – prikazuju se već četiri sezone, i naznake su da neće biti problema oko obnove ugovora i za sledeću sezonu.

Netfliks se uključio sa Daredevilom, da bi u rekordnom roku izbacio još jednu sezonu ovog junaka, Džesiku Džons, Luka Kejdža i Gvozdenu pesnicu (Iron fist). Produkcija Defendersa – serijala u kome će po ugledu na Osvetnike svi ovi Marvelovi junaci na Netfliksu biti udruženi u jednu silu – kao i Punishera koji je kao lik uveden u drugoj sezoni Daredevila (uz sjajnu interpretaciju Džona Berntala), su u finalnim fazama, i očekuje se veliki uspeh. Marvel zasad negira da će likovi sa Netfliksa imati učešće u bioskopskom MCU, bez obzira na to što je reč o junacima iz istih stripova i iz istog sveta. Ali, samo je pitanje vremena, jer je sve u brojkama – u broju gledalaca i opštem učinku na boks ofisu, iliti biletarnici.

Ako posmatramo samo ovih 14 filmova, bez Čuvara 2 koji tek treba da pokažu svoj učinak, najjeftiniji snimljen fim MCU-a bio je Ant-man iz 2015. sa budžetom od 130 miliona dolara. Zatim slede prvi Iron man i Kapetan Amerika sa po 140 miliona dolara budžeta. Poređenja radi, zasad najskuplji filmovi MCU-a su Osvetnici 2: Doba Ultrona sa 316 miliona dolara i Kapetan Amerika 3: Građanski rat sa 250 miliona dolara budžeta. Prvi deo Čuvara galaksije sledi odmah iza njih sa budžetom od 232 miliona. Impresivni budžeti, ali još zanimljivije je to što oni, iako astronomski, nisu varirali neslućenim razmerama kada se imaju u vidu kompleksnost i širina ostvarenja. Skoro 200 miliona dolara razlike između Ant-mana i Osvetnika 2 deluje kao neverovatna. Ali nije, i svako ko je pogledao ta dva filma zna na šta je otišao taj novac. Naravno, nije ni svaki film ostvario isti uspeh. Kritičari i publika su neke vazdigli, dok su drugi žestoko ocrnjeni, poput već pomenutih Osvetnika 2.

Ali, kakvu priču pripovedaju biletarnice, kao jedini merodavan faktor? Na uloženih 140 miliona, prvi Iron man je zaradio 585 miliona. Ant-man je na uloženih 130 miliona, zaradio 519 miliona dolara. Prvi Kapetan Amerika je najupitnijeg uspeha – na uloženih 140 je zaradio "samo" 370 miliona dolara – iako je reč o sjajnom ostvarenju. Apsolutni šampioni biletarnica su oba nastavka Osvetnika. Prvi deo je po zvaničnim podacima zaradio 1.518.812.988 dolara (budžet 220 miliona), a drugi 1.405.403.694 dolara (budžet 316 miliona). Opet, kurioziteta radi, sabrani budžet svih filmova MCU-a je 2,6 milijarde dolara, a ukupan prihod sa biletarnica je 10,9 milijardi. I to sve bez prodaje suvenira, figura i druge trejdmark robe. U proseku, svaki film MCU-a je zaradio tri do četiri puta više novca nego što je uloženo.


Dakle, što veći spektakl, veće i ulaganje, ali i dobit. Veliku zaslugu za to ima i kvalitet dosadašnjih filmova, ali i poverenje gledalaca i fanova. Po pravilu, Marvelovi filmovi se uzimaju bez predrasuda, i kritika ih voli. Nekima je možda kritičarski pristup isforsiran, ili neopravdano autoritativan, ali činjenica je da sajtovi poput rottentomatoes.com dosta oblikuju javno mnjenje i diktiraju uspeh na biletarnicama. U tom smislu nije nužno pravilo "veće je bolje" kao u slučaju budžeta i prihoda, ali opet pada u oči činjenica da je retko koji film MCU-a na pokvarenim paradajzima ocenjen niže od 80%, a tek dva ostvarenja ispod 70%.

Sve se vrti oko novca – a već smo rekli: "veće je bolje" – tako da možemo očekivati sve veće spektakle sa ukrštanjem sve više junaka. Smer priče, metanarativa celog MCU-a, se već godinama smelo kreće u jednom smeru. U početku tek u naznakama, sada smo svesni da su svi ovi filmovi tek nameštanje pozornice za veliki okršaj sa galaktičkim despotom, poludelim titanom Tanosom, i njegovom potragom za Infinity stones, kamenjem neslućene moći. U dosadašnjem toku filmova susreli smo se sa nekoliko njih. Tesarakt iz prvog Kapetana Amerike je trenutno u Azgardu, Torovom domu. Drugi, crveni Etar smo susreli u Toru 2, i trenutno je kod Kolekcionara koga u filmovima tumači Benisio del Toro. Ljubičasti kamen iz prvih Čuvara galaksije je u posedu intergalaktičke pravdoljubive vojne formacije Nova, dok se žuti kamen nalazi na čelu Vizije, jednog od Osvetnika.

Sudeći po stripovima, ostaje nam da se susretnemo sa još dva kamena. Ako je verovati stripovima, makar u širem smislu, svi ovi kameni će doći u nekom trenutku u posed Tanosa, i stvoriće od njega omnipotentno biće. Nesreća je, po galaksiju, što je Tanos zaljubljen u – Smrt. Više o tome, za svakog ljubitelja intergalaktičkog SF superherojskog stripa, nalazi se u dva toma Rukavice beskraja u izdanju Čarobne knjige.


Čuvari galaksije su bili izuzetno zabavan film, a ostaje da se vidi kakav će biti nastavak. Na svu sreću, čekanju je kraj. Ako je verovati kritici, Džejms Gan je i ovaj put znao šta radi. Već je obznanjeno da će i treći nastavak Čuvara režirati Gan, tako da očigledno i studio ima poverenja u njega. U toku godine nas očekuju Tor 3: Ragnarok i novi Spajdermen. Ovaj put je reč o sasvim novom Spajdermenu, sa Tomom Holandom u glavnoj ulozi, koga smo već imali priliku da vidimo u paukolikom kostimu u Kapetanu Americi 3. Kritika i fanovi su bili oduševljeni učinkom, a po trejlerima vidimo da će veliku ulogu u filmu imati i Tonu Stark/Iron man koga već tradicionalno glumi Robert Dauni Jr.

Među brojnim najavama za 2018. godinu, krije se i Infinity war. Film je najavljen za maj 2018, što se obično smatra udarnim terminom za Marvel filmove. Oba nastavka Osvetnika su puštana u bioskope upravo u maju. Nema sumnje da je reč o daljem razvoju sukoba sa Tanosom, koji sigurno prerasta u otvoreni konflikt. Zemaljski superheroji su zasad u potpunom mraku što se tiče Tanosa, ali on je njih i te kako svestan i već u nekoliko filmova se naglašava njegov uticaj iza paravana. Jedini koji su svesni njegove misije su upravo Čuvari galaksije, koji su i zvanično deo Infinity war projekta.

U svakom slučaju, MCU već godinama pruža solidnu količinu zabave. Fanovi ostrašćeno prate razvoj priče i uživaju u međusobnim upadima superheroja u filmove. To pred Marvel stavlja i odgovornost da stalno podiže lestvicu i pronalazi načine da velike spektakle učini još većim. Očekivanja publike su sve veća. Filmova i junaka je sve više. Poput obrnute piramide, ceo MCU počiva na sjajnim filmovima, ali teret je sve veći. I pitanje je trenutka kada će se sve urušiti pod pritiskom. Dovoljno je da nekoliko naslova izneveri gledaoce.

To je, međutim, sasvim očekivano, i Marvel toga mora biti svestan. Najpametnije bi bilo da studio sam uvidi da ne može večno izbacivati filmove, a da ne upropasti gledaocima sećanje na dobra ostvarenja koja su sve to započela. Do tada ima još sigurno nekoliko godina, i dosta zabavnih i dobrih filmova, ali kraj će sigurno doći. Možemo se samo nadati da će kraj biti na vrhuncu slave, a ne kada i poslednji fan ne dođe na projekciju lošeg filma.

Pročitajte još:
Umeće straha: Lavkraft u stripu


 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box