Film
film/8.05.2017.

Čuvari galaksije 2 - Moglo je to i bolje

film
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Piše: Nikola Dragomirović

Najnovije ostvarenje Marvel/Dizni studija trenutno prolazi kroz najvažnije iskušenje – bilans na bioskopskim blagajnama tokom prvog vikenda prikazivanja. Ovo je faktor presudan za dalju sudbinu svakog filma, pa i Čuvara galaksije 2. Povoljan skor na biletarnicama predstavlja reklamu jednaku kritičarskom fidbeku, kao i ocenama gledalaca na specijalizovanim sajtovima.

U slučaju Čuvara 2 situacija je zasad povoljna: na oko 200 miliona dolara budžeta, novo kinematografsko čudo Džejmsa Gana je za samo tri dana zaradilo oko 232 miliona dolara.

Još je rano govoriti o potpunom uspehu filma, ali može se zaključiti da studio neće imati mnogo razloga za žaljenje, bez obzira na konačan skor. Od početne ocene od 91 odsto na rottentomatoes.com, Čuvari 2 su skliznuli na 82 procenta, i time postali najlošije ocenjen Marvel film u poslednjih godinu dana. Kapetan Amerika 3 i Doktor Strejndž iz 2016. godine su ocenjeni sa po 90 procenata na tom portalu. No, to ništa ne znači. Fluktuacija ocena na pokvarenim paradajzima nije nikakva novost, a veća je opasnost od saturacije superherojskim i stripskim filmovima.
Više o Marvel kinematografiji možete pročitati OVDE.


Čuvari galaksije iz 2014. godine, takođe pod režiserskom palicom Džejmsa Gana, koji je već najavio da će treći nastavak izaći za oko tri godine sa istom postavkom, bili su evidentno osveženje u moru ostalih Marvel naslova. Daleko od toga da prosečan gledalac ovog žanra, sa stanjem mozga na autopilotu i neiscrpnom satisfakcijom u gledanju strip-junaka na velikom platnu, present company included, nije uživao u karambolima Osvetnika, Azgardijanaca, agenata Hidre i ostalih fikcijskih heroja i antagonista.

To je, u suštini, i svrha ovih ekranizacija – zabava. Oni koji se pitaju kako to da se engleski priča u svim krajevima galaksije, kako se magični Torov čekić (Mjolnir) uvek vraća u njegove ruke i kako to da niko drugi ne može da ga podigne, kako mogu metali vibranijum i adamantijum da budu neuništivi, zašto negativci na kulminaciji pobede uvek moraju da održe pobednički govor tokom koga se preokrene tok bitke, i kako to heroji moraju da otvaraju srce u krupnom planu i sa suzama u očima baš u trenutku dok se svet ruši oko njih – i nisu za Marvel i DC superherojske filmove.


Ovaj žanr nameće određenu dozu pasije ka stripu i zabavi, bez postavljanja suvišnih pitanja, odnosno uma neopterećenog realnošću. Kada to ostavimo po strani kao osnovni kanon, Ganovi Čuvari su i pored toga bili nešto novo. Film je pretvoren u svemirsku epopeju, koji je i pored toga uspeo da korenima dosegne do ostalih, zemaljskih Marvel filmova, pre svega preko Tanosa i jednog od šest kamena beskonačnosti (infinity stone).

Gan nam je dočarao prostranost svemira i bogatstvo vanzemaljskih kultura, i po prvi put otvorio svet daleko veći od zemaljskog mikrokosmosa koji smo imali prilike da viđamo u dotadašnjim filmovima. Pritom, šarmantna kombinacija akcije, dobro usmerenog humora i relaksirajuće naracije, od Čuvara su stvorili film koji velika većina hvali, uz povremene odijume onih koji nisu videli svrhu u pristupu koji ozbiljno koketira sa kempom. A naravno, tu je i završna scena obračuna sa Ronanom, u kojoj Star-lord, nukleus Čuvara galaksije kao tima, odvraća pažnju glavnom negativcu plesom.

Deo publike jednostavno nije taj pristup video kao nešto što ima korene u realnosti. U filmu gde rakun govori.


Uopšteno uzevši, Čuvari galaksije su postavili temelje formiranja istoimenog tima, sastavljenog od disfunkcionalnih pojedinaca, koji čine Piter Kvil/Star-lord (Kris Prat), Gamora (Zoi Saldana), Draks Uništitelj (Dejv Bautista), Grut (glas – Vin Dizel) i Roket Rakun (glas – Bredli Kuper). Potrebno je spomenuti i izvanredno izvođenje Majkla Rukera kao vođe piratskih Ravadžera Jondua Udonte, kao i Karen Gilian kao Nebulu, Gamorinu sestru, drugu Tanosovu usvojenu ćerku, koja u prvom filmu ima ulogu klišeiziranog negativca.


Čuvari galaksije 2 nastavljaju priču relativno ubrzo nakon kraja prethodnog filma. Čuvari galaksije su i dalje formiran tim, i već stiču reputaciju pozitivnih plaćenika sa primesama antiherojskog miljea. Muzika, koja je i u prvom delu bila jedan od nosećih elemenata, još je bogatija, a humor je još direktniji i veoma dobro planiran u okviru filma. Možda čak i previše, jer u pojedinim segmentima film postoji radi humora, a ne obrnuto, pa se postavlja pitanje žanrovskog određenja. Konačni rezultat je ipak istovetan kao u prethodnom filmu, i predstavlja solidnu količinu zabave sa parodičnim i akcionim segmentima koji grade posebnu atmosferu po kojoj su Čuvari već poznati.

To je i najveća mana filma, jer je Gan već iskoristio priliku da uhvati publiku nespremnu i privoli je na ovakav pristup superherojskom filmu. U ovom slučaju nije bilo iznenađenja, i jedino mu je preostalo da dalje gradi takvu atmosferu, sa svim suženim manevarskim prostorom koji mu je preostao.

Osnovni zaplet se u velikoj meri nosi sa poreklom Pitera Kvila. U prvom filmu saznajemo da mu je majka sa zemlje, kao i on, a da mu je otac nepoznato svemirsko biće koje je unajmilo Jondua i Ravadžere da ga otmu posle majčine smrti i dovedu njemu. Jondu se pak odlučuje da zadrži dečaka, i odgaja ga u duhu piratskog kodeksa Ravadžera. U prvim Čuvarima poreklo Piterovog oca ostaje nepoznanica, i pored otvorenih pitanja i prećutnih naznaka da se tu krije daleko veća misterija. U ovom filmu, i to nije tajna, saznajemo celo Piterovo poreklo, kao i identitet njegovog oca, koga u filmu glumi Kurt Rasel.


Džejms Gan i Marvel su brižljivo čuvali u tajnosti celokupan zaplet i identitet glavnog negativca, te se ni ovde nećemo baviti tim aspektom, jer je to bioskopskog doživljaja. Ipak, mora se napomenuti da je taj deo jedan od blago razočaravajućih i loše planiranih segmenata filma. Nakon gotičkog apologetski-kriovskog Ronana i haosa koji je sa sobom donosio, zaplet i negativac Čuvara 2 ostavlja neprijatan ukus u ustima. Isto tako, nakon što nam je u prvom nastavku prikazao koliko je svemir beskonačan, posebno nakon metropolskog Zandara i Knowhere – civilizacije koja nastanjuje odsečenu glavu svemirskog božanstva – Gan je u Čuvarima 2 dosta suzio opseg svemira i ograničio većinu avanture na nekoliko nenastanjenih svetova.

Uloga Draksa Uništitelja je najveće razočarenje. Izgubio je veći deo uloge koju je imao ranije, i sveden je na puki komičan lik, čija se interakcija svodi na bukvalističke pošalice, smejanje samom sebi i nesuvisle dijaloge sa Mantidom, novim likom u timu sa empatskim moćima. Od Uništiteljskog aspekta Draksa retko šta vidimo. Čak je i Piter Kvil, i pored glavne uloge u zapletu i raspletu, sveden na marginalnu ulogu, čija je, čini se, jedina svrha (osim očigledne) da razmenjuje emotivne reference sa Gamorom, koje se graniče sa patetikom.


Bioskopskim platnom pak dominiraju Jondu, Roket i beba Grut – nakon smrti u prošlom filmu, Grut ponovo raste od jedne grančice, i u filmu je mali i na stupnju deteta. Majkl Ruker je i u prethodnom filmu ostvario izvanrednu ulogu kao Jondu Udonta, dok je u ovom nastavku ukrao skoro ceo film. U stripovima, njegov lik je jedan od originalnih članova prve postavke Čuvara galaksije, i ovde se u nagoveštajima daje njegova pripadnost širem opsegu ravadžerske zajednice, čiji su kapetani (opet, naglašava se) nekada davno imali sličnu ulogu u galaksiji.

Gan je u ovaj segment smestio i pojavu Stakara Ogorda/Starhoka, Jonduovog nekadašnjeg mentora, koga u filmu glumi Silvester Stalone. Dosta se spekulisalo koju će Stalone tačnu ulogu imati u filmu, a kad je postalo jasno da će tumačiti Stakara fanovska zajednica je gajila nade da će ugledati i druge likove koji su u stripovima bili deo te postavke Čuvara galaksije, i bili su u pravu. Njihova uloga ostaje u domenu Ravadžera, ali okoreli poznavaoci svemirskog Marvela će sa lakoćom prepoznati Martineksa T'Nagu, Čarlija-27, Aletu, Krugara i robota Mejnfrejma (kome u filmu glas daje Majli Sajrus).

Jonduu, osim što mu pripada jedna od najepohalnijih scena u filmu kada se vidi sva njegova veština baratanja strelom kojom upravlja zviždukom (i koja se u stripovima naziva Jaka strela), su podareni odlučujuća uloga u filmu i snažne unutrašnje emocije. Njegov lik najviše evoluira i dobija dubinu. Zajedno sa Roketom deli najizraženiju antiherojsku ulogu i najciničniji stav, koji grade atmosferu filma u pravcu koji su svi priželjkivali – surovu, beskompromisnu akciju i pregršt grubog humora. U tim trenucima publika se iskreno i glasno smejala ili bila pogleda prikovanog za ekran.

Kratke scene tokom i nakon odjavne špice su postale prepoznatljiv trejdmark Marvel filmova, koliko i kameo pojavljivanja Stena Lija. U Čuvarima 2 Gan je smestio čak pet ovakvih scena. Većina je kuriozitetne ili komične prirode, i nemaju posebnu težinu, dok se jedna ističe uticajem na ceo Marvel filmski univerzum. U njoj se konačno daje naznaka pojavljivanja Adama Vorloka, lika koji u stripovima ima presudnu ulogu u sukobu sa Tanosom.


Konačna ocena je ipak osrednja. Čuvari galaksije 2 su film pogođen prokletstvom drugog nastavka. Očekivanja publike su bila prevelika, i svodila su se na to da efekat iznenađenja bude isti kao nakon prvog dela. A rezultat je nastavak, sa sličnim ritmom i ambijentom. Na kraju se dobija tim koji je kompaktniji i povezaniji nego nakon prvog dela, i spreman za sledeća iskušenja.

Već sledeće godine, opet u maju, imaćemo priliku da ponovo vidimo Čuvare galaksije, u ovom sastavu, u sledećem nastavku Osvetnika, koji prerasta u otvoreni sukob sa poludelim titanom Tanosom. Džejms Gan igra važnu ulogu na setu, na kome su već primećeni Čuvari, rame uz rame sa već poznatim zemaljskim junacima – Ajron menom, Spajdermenom, Vizijom, Crnom udovicom i ostalim Osvetnicima.

U međuvremenu, sud o Čuvarima galaksije 2 je ambivalentan. Film je zabavan i dostojno nastavlja prvi deo, ali ipak ostavlja i izvesnu prazninu i konstataciju: Moglo je to i bolje.

Pročitajte još:
Dejvid Rasel, intervju: Nestala je mistika "Ratova zvezda"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.