Film
film/2.07.2019.

48. Sofest - Po jutru se dan poznaje

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFilmski festival u Sopotu – Sofest, počinje večeras 48. put u ovoj beogradskoj opštini. U organizaciji CEBEF-a i CZK Sopot trajaće do 6. jula, a u takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova.

Pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, festival će odati priznanje i počast reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću kome će biti uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti. Biće organizovana specijalna projekcija njegovog filma „Jutro“, kojim je, prema rečima umetničkog direktora „Sofesta“ Aleksandra Avramovića, „ondašnja jugoslovenska kinematografija napravila prvi veliki korak u svet“.Puriša Đorđević  je napunio 96 godina, a pre 10 godina je obećao da više neće pisati knjige, niti snimati filmove i tu navodnu odluku obrazložio u svom tradicionalnom ironično-vickastom stilu:

"Jednom prilikom su mi rekli: 'prestani, nemaš više talenta'! Možda ću ga ponovo dobiti u 90. godini, pa čekam tu poruku".

Ipak, on je jedan od retkih u svetskoj istoriji filma koji u ovim svojim  godinama stvarno snima. Ovih nedelja upravo nastaje dokumentarni film o Matiji Bećkoviću,  koji tim povodom govori:

„Puriša je neumoran“, on neprestano govori u filmovima. To bi mogao biti film, to je odlična ideja za film… I tako već godinama slušam od njega o njegovim planovima, tako da me nije začudilo kad sam ja došao na red. Puriša je, pre svega, izvanredan pisac, a sve to što piše, pa i filmovi koje snima, uvek su pesnički, poetski, lirski.” 

Puriša je uvek bio ispred drugih, na čelu kolone duha i stvaralaštva. On je bežao i svojim mislima,  uranjajuci u nove, još  slojevitije od prethodnih. Samo je deo tog vulkana misli i ideja završio na filmskoj ili video traci i u tekstovima, među kojima mnogi čekaju da dobiju svoje knjige gde bi uvek bili spremni da oplemene neke nove radoznale generacije.

On je uvek bio nezadovoljan ostvarenim, čak i ljut na sebe što novopristigla misao nije došla ranije, kad je bio u prilici da je ugradi u film.

I u umetničkom cilju u filmu o Matiji, Puriša je ostao dosledan svojoj poetici i praksi:

„Film mora da izazove ona osećanja koja ja imam prema Matiji — da ga volim i da ga mrzim. To je osobina svakog dobrog filma, da u jednom kadru kažeš — ovo je lepo, a već u sledećem — čudi me da je režiser to upotrebio.“

Po jutru se oduvek dan poznavao, a u Purišinom filmskom delu su date projekcije budućnosti, uključujući i ovu, koja je naša sadašnjost. Veliki umetnik je ukazao koja zla, koje korove treba uništiti. Moćni gospodari sudbina naroda su i tada, kao uvek, opasnost videli u filmu, u umetnosti i genijalnom umetniku.

U galeriji Centra za kulturu Sopota biće postavljena izložba plakata njegovih filmova i fotografija Branka Belića, a na istom mestu će 5. jula biti organizovan panel na kome će o stvaralaštvu Puriše Đorđevića govoriti filmski znalci: Srđan Vučinić, Radoslav Zelenović, Dejan Dabić i Jovan Marković.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine: Radoslav Zelenović, direktor Palićkog festivala i upravnik Audiovizulenog arhiva i Centra za digitralizaciju SANU, glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić.

Pored otvaranja izložbe „Po jutru se dan poznaje“ i uručenja nagrade Đorđeviću, prvog dana festivala biće tradicionalni defile filmskih ekipa i gostiju u fijakerima, zatim nastupi Big benda RTS-a, grupe „Kal“, KUD-a „Kosmaj“ i Jelene Tomašević i projekcija filma „Šavovi“ Miroslava Terzića.


PROČITAJTE I:

KANSKI FAVORIT OTVARA FILMSKI FESTIVAL NA PALIĆU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.