Ekologija
ekologija/27.10.2019.

Visoka zagađenost vazduha u Beogradu

ekologija
  • Pixabay / Foto-Rabe
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1 / RTSBeograđane je jutros probudio nesnosan smrad, a bilo je teško disati u mnogim delovima prestonice. Vazduh u Beogradu i danas je zagađen, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u nekim delovima grada „jako zagađen“.

Slično je i u Novom Sadu, Užicu, Valjevu, Pančevu i Subotici. Prema podacima aplikacije AirVisual, Beograd je ujutru bio drugi grad po zagađenosti u svetu, posle Delhija u Indiji.

Kada podaci pokazuju da je vazduh zagađen ili jako zagađen, što se može pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao u mnogim gradovima u Srbiji ovog jutra, treba pratiti savete stručnjaka. Zdravstvene tegobe se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi Radio-televizija Srbije.

Preporuka za osetljive grupe je, da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Dr Snežana Rsovac pedijatar pulmolog u Tiršovoj navodi da poslednjih desetak dana imaju veći broj prijema pacijenata sa respiratornim infekcijama. To, kaže, nije samo sezonski već je i posledica aerozagađenja. Najveći problem predstavljaju PM-10 čestice koje su sastavljene od smoga, čađi i teških metala. Upravo te čestice utiču na razvoj pluća kod dece, koja se razvijaju do njihove sedme godine.

„Deca onda imaju sklonosti ka bolestima, od iritacije nosa, sluzokože, gornjih disajnih puteva do donjih disajnih puteva. Ne samo da stradaju pluća i vazdušni putevi, već trpi i kardio-vaskularni sistem. To utiče čak i na reproduktivno zdravlje i smanjenu sposobnost spermatozoida da se kreću“, rekla je dr Rsovac.

Na pitanje mogu li maske da pomognu, dr Rsovac kaže da PM-10 prodire i kroz masku, ali da može malo da se smanji iritacija disajnih puteva.

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović rekao je zta RTS da se automatski prati koncentracija sumpor-dioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica od 10 i 2,5 mikrona. Njihova koncentracija se, kaže, menja iz minuta u minut.

Inicijativa Ne davimo Beograd upozorila je povodom „rekordnih vrednosti“ zagađenja vazduha u glavnom gradu, da „ponovo gori“ gradska deponija smeća u Vinči.

Inicijativa je od gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića zatražila da se hitno obrate građanima i objasne šta će konkretno uraditi kako bi nivo aero zagađenja bio smanjen.

Inicijativa je u saopštenju navela da su njeni aktivisti „i pored zabrane prilaska“ deponiji u Vinči, juče uspeli da se probiju do mesta „na kome se jasno može videti ogromna količina dima koji se širi sa deponije“ kao i da su mobilnim mernim uređajima utvrdili da je prisustvo štetnih čestica u vazduhu (PM 2.5 i PM 10) „višestruko veće od dozvoljenih vrednosti“.

„Ono što jako zabrinjava je činjenica da su i merenja koja smo izvršili u centru Beograda, u Cvijićevoj ulici, ali i u obodnim mestima Slancima, Mirijevu, Leštanima i Karaburmi, pokazala slične vrednosti ovih jako štetnih čestica“, stoji u saopštenju.

Iz inicijative upozoravaju i da „umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju izgradnju spalionice na deponiji u Vinči koja će dodatno povećati štetne materije u vazduhu“.

„Koliko je situacija ozbiljna, govori nam i činjenica da je Evropska investiciona banka odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne samo da će nas ova spalionica trovati, već će građani Beograda za spaljivanje otpada platiti privatnoj kompaniji preko milijardu i sto miliona evra“, piše u saopštenju.


PROČITAJTE I:

PREDLOG DA SE ZABRANI ROŠTILJ NA ĆUMUR


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.