BBC

Sinofobija i Kovid-19: Kako je korona virus pojačao rasizam protiv Kineza

Two women wearing protective facemasks stand inside a shopping mall in Bangkok on 5 February 2020.
AFP
Sumnja prema kineskim državljanima je sve veća od kako je virus počeo, čak i u samoj Aziji

Sami Jang prvi put je shvatila da nešto nije u redu kad je došla na pregled kod njene lekarke u Berlinu - nije joj bilo dozvoljeno da uđe u zgradu.

Drugi pacijenti su puštani preko interfona na vrata klinike, dok je Jang, šminkerka iz Kine, morala da čeka napolju na januarskoj hladnoći.

Na kraju se pojavila i njena lekarka i rekla „Ovo nije lično, ali…"

„Potom je rekla: 'Ne primamo trenutno kineske pacijente zbog tog kineskog virusa'", rekla je za BBC Jang.

„Nisam dobila priliku da joj objasnim i kažem da sam zdrava."

U mesecima otkako se virus raširio svetom, pojavila su se brojna svedočanstva diskriminacije protiv kineskih državljana ili bilo koga ko izgleda kao Azijac, pa čak i u Aziji i društvima u kojima Kinezi čine većinu stanovništva.

Čak i dok je saosećanje prema kineskim žrtvama raslo, naročito posle smrti „doktora uzbunjivača" Lija Venlijanga, pripadnici azijske manjine i kineski državljani kažu da su se rasizam i ksenofobija zbog virusa samo još više rasplamsali.

Diskriminacija protiv Kine i Kineza nije ništa novo - sinofobija je opsežno dokumentovan fenomen koji postoji već vekovima.

Ali raznoliki načini na koji se manifestovala tokom krize izazvane korona virusom otkrivaju sve složeniji odnos koji svet ima prema Kini u ovom trenutku.

„Nedovoljno poznati na Zapadu, suviše poznati na Istoku"

Negativno ponašanje zbog virusa pojavilo se širom sveta, iako je izraženo drugačije načine.

Na mestima na kojima su Azijci vidljiva manjina, kao što su Evropa, SAD i Australija, sinofobiju podgrevaju površni stereotipi da su Kinezi prljavi i necivilizovani.

Kineze tako, na primer, često nazivaju „virusima", a azijska manjina je fizički šikanirana u javnosti ili postala meta rasističkih tirada i napada.

https://www.facebook.com/321467351580862/posts/942534442807480/


U francuskim i australijskim dnevnim novinama osvanuli su naslovi kao što je „Žuta opasnost", „Kineski virus panda-monijum" i „Deco Kineza, ostanite kod kuće".

Vest da je virus potekao sa pijace koja je prodavala divlje životinje i da je potencijalno mutirao od virusa koji nose slepi miševi, samo je još više podstakla uobičajene pošalice na račun kineskog naroda koji jede sve što se kreće.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right