BBC

Novak Đoković, korona virus i Australijan open: Kakva kazna čeka tenisera u Srbiji zbog kršenja mera izolacije

Novak Djokovic of Serbia is seen leaving Melbourne Park in Melbourne, Australia, 30 January 2021
Getty Images

Najbolji teniser sveta Novak Đoković možda je uspeo da se kroz australijski sud probije do teniskih terena Australijan opena, ali je pitanje šta ga čeka u Srbiji.

U medicinskoj dokumentaciji, koju je njegov tim objavio tokom sudske borbe u Australiji, vidi se da je Đoković 16. decembra bio pozitivan na korona virus.

Međutim, tog dana, kao i u naredna dva, nekoliko puta je viđen u javnosti, iako bi trebalo da bude u izolaciji.

„To je krivično delo, po članu 248 Krivičnog zakonika, a za koje je predviđena ili novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora", kaže za BBC na srpskom Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Iz Instituta za javno zdravlje „Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na korona virus.

U praksi, kaže Ćalić, moguće je i da se postigne dogovor sa tužilaštvom i Đokoviću se odredi društveno-koristan rad.

„Sudija bi gledao kolika je zaprećena kazna, koje su otežavajuće i olakšavajuće okolnosti i na osnovu toga bi odredio sankciju", navodi Ćalić.

„Pitanje je da li bi, imajući u vidu da je Đoković javna ličnost, išao ka strožoj kazni kao primer drugima, jer svrha sankcije je da opomene i ostale izvršioce krivičnih dela da skrenu sa tog puta."

Muškarac iz Dimitrovgrada prvi je osuđen u u martu 2020. godine zbog kršenja mera samoizolacije i to na tri i po godine zatvora, a dve osobe u Požarevcu ubrzo osuđene na dve i po godine.

„Na početku epidemije, dok se i dalje ništa nije znalo i dok smo svi bili uplašeni, prve kazne za kršenje mera izolacije su bile poprilično drastične", kaže Ćalić.

„Međutim, kako je vreme prolazilo kazne su bile sve blaže i blaže, a trenutno su uglavnom ili uslovne ili novčane oko 100.000 do 150.000 dinara."

Slučaj Đokovićevih PCR testova i njegovih kretanja tih dana po Beogradu izazvao je veliku pažnju u čitavom svetu, naročito posle konferencije za medije Đokovićeve porodice, koja je prekinuta neposredno posle pitanja o kretanju tenisera.

„Ceo proces je javan, svi objavljeni dokumenti su legalni", odgovorio je kratko Đorđe Đoković, Novakov brat.

O čitavom slučaju za BBC je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„To bi bilo jasno kršenje pravila - ako znate da ste pozitivni treba da budete u izolaciji", izjavila je Brnabić.

„Ipak, ja ne znam kada je on dobio rezultate, kada ih je video. To je na Novaku da objasni."


Pogledajte video: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić za BBC o Đokovićevom PCR testu

"Ako je znao da je zaražen, a nije bio u izolaciji, 'prekršio je pravila'"
The British Broadcasting Corporation

Šta je Đoković rekao?

„Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja", naveo je Đoković u današnjem saopštenju.

Đoković u tom saopštenju tvrdi da je tek 17. decembra, posle tri događaja na kojima je viđen bez maske, saznao je da je pozitivan na kovid-19.

Iz Instituta za javno zdravlje „Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na korona virus.

Ipak, Đoković navodi da je i dan kasnije, kada je već znao da je pozitivan, otišao na intervju za francuski L'Ekip u njegovom teniskom centru.

„Osetio sam obavezu da odradim intervju za L'Ekip jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali", naveo je Đoković.

„Iako sam posle intervjua otišao kući, kako bih se izolovao na neophodan period, sad kada razmislim to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu", dodao je.

Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida-19 Vlade Srbije svima koji su pozitivni na korona virus određuje 14 dana izolacije.

Ta mera, navodi se, prestaje da važi i posle negativnog PCR testa.

U dokumentima koje je Đokovićev tim predstavio pred sudom u Melburnu vidi se da je Novak 22. decembra bio negativan na korona virus.


Pogledajte video: Šta stanovnici Beograda kažu o slučaju Novak Đoković

Novak Đoković i Australijan open: „Cela situacija poprilično nije fer”
The British Broadcasting Corporation

Hronologija dešavanja - Beograd

Tog 14. decembra 2021. godine u beogradskoj hali Pionir košarkaši Crvena zvezde igrali su meć Evrolige protiv Barselone.

Izgubili su crveno-beli tu utakmicu 76:69, iako ih je sa tribina bodrio veliki broj navijača, među kojima je bio i Đoković.

Prisustvo najboljeg tenisera sveta izazvalo je veliku pažnju nekolicine košarkaša Barselone, koji su se po završetku meča slikali sa Đokovićem.

Među njima je bio i Najdžel Hejs-Dejvis, najbolji akter te utakmice, za kojeg je ubrzo objavljeno da je pozitivan na korona virus.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right