BBC

Korona virus: Zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu

Nurse
PA Media

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i smatraju da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu, a ceremonija dodele Nobelovih nagrada je i ove godine otkazana.

Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici u Beogradu, kaže da je od posledica korona virusa u poslednjih pet dana preminulo petoro mladih ljudi, od kojih je najstariji imao 26 godina.

„Nisu imali pridružene bolesti i nisu bili vakcinisani", rekla je ona za RTS.

Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, kaže da su među hospitalizovanim pacijentima u ovoj ustanovi i četiri trudnice i porodilje.

„Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se u intenzivnoj nezi posle porođaja carskim rezom i dokaz je kako može naglo da se pogorša stanje", rekao je Perišić za RTS.

Posle niza protesta, u Sloveniji su delimično ublažene mere, pa tako za točenje goriva sada više nije potreban kovid dokaz, osim ako se kupuje unutar benzinskih stanica.

U svetu je do sada zaraženo više od 223,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,72 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima od četvrtka, 23. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 41 ljudi, a zabeleženo je i 6.480 novih slučajeva zaraze od 21.454 testiranih.

To je najveći broj preminulih u jednom danu od početka aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 893.023 slučaja zaraze, a preminulo je 7.926 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.197 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 191.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Lekari kažu da je zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom zbog porasta broja zaraženih i obolelih.

Raste i broj zaražene dece.

Prema informacijama iz Jablaničkog okruga, zbog sve većeg broja zaražene dece u Leskovcu je otvorena dečija kovid ambulanta.

Služba sportske medicine pri leskovačkom dečjem dispanzeru pretvorena je u kovid ambulantu.

Za šest dana je bilo oko 300 pregleda, a dve trećine su školarci - najviše je zaraženih srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovne škole.

Slično je i u Pirotu, gde je dečji dispanzer sada kovid ambulanta.

Za to vreme kod 86 dece potvrđena je zaraza korona virusom, izjavio je načelnik Predškolskog dispenzera Dragan Đorđević za TV Pirot.Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right