BBC

Korona virus: U Srbiji zaseda Krizni štab, vakcinisani u Americi ne moraju više da nose maske

A single mother hugs her mother and shares a tender bonding moment with each other.
Getty Images
Ponovo se grlimo i ponovo vidimo osmehe

U Srbiji će danas zasedati Krizni štab za suzbijanje širenja korona virusa, sa mogućim novim popuštanjima mera, a u Americi slave pošto su zvaničnici rekli da vakcinisani više ne moraju da nose maske.

Amerika će se ponovo smejati, ovo je sjajan dan, rekao je predsednik SAD Džo Bajden, prethodno skinuvši masku u Beloj kući.

Dok veći deo Evropskih zemalja popušta mere i ukida razna ograničenja, u Indiji je broj zaraženih od početka epidemije prešao 24 miliona, a u nekim prefekturama u Japanu uvodi se vanredno stanje.

Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odobrile su upotrebu Fajzer vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina, a prethodno su ovakvu odluku doneli i nadležni u Americi.

U svetu je do sada zaraženo više od 160 miliona ljudi, preminulo je 3,3 miliona, a oporavilo se više od 96 miliona ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

A person receives a dose of the Moderna vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at the Music Auditorium in Rome, Italy, April 14, 2021.
Reuters

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 18 ljudi, a zaraženo još 901.

Od početka pandemije umrlo je 6.629 ljudi.

U bolnicama su trenutno 3.311 pacijenta, a na respiratorima je 98 ljudi.

U poslednja 24 sata testirano je 12.089 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 704. 398 slučajeva zaraze.

Za petak je najavljen sastanak članova Kriznog štaba, a Zlatibor Lončar, ministar zdravlja kaže da će tom prilikom biti urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojem zaraženih korona virusom, na osnovu čega će se, kaže, donositi dalje odluke, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u poslednjih šest dana, od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000, dnevno utrostručen broj vakcinisanih.

„Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000", rekao je on.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right