BBC

Korona virus: U Srbiji uskoro više od 4 miliona datih vakcina - Grčka otvara turističku sezonu

A single mother hugs her mother and shares a tender bonding moment with each other.
Getty Images
Ponovo se grlimo i ponovo vidimo osmehe

Krizni štab u Srbiji predložio je posle sednice u petak ublažavanje mera koje se odnose na rad frizera i ogranizaciju stručnih skupova, dok iz Grčke stižu vesti o otvaranju turističke sezone i ukidanju većine ograničenja.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u prethodna 24 sata preminulo još 17 ljudi, a zaraženo je 787. Od početka pandemije, korona virus je u Srbiji odneo 6.646 života, a zaraženo je ukupno 705.185 ljudi.

Amerika će se ponovo smejati, ovo je sjajan dan, rekao je predsednik SAD Džo Bajden, povodom saopštenja zvaničnika da vakcinisani ljudi više ne moraju da nose maske.

Dok veći deo Evropskih zemalja popušta mere i ukida razna ograničenja, u Indiji je broj zaraženih od početka epidemije prešao 24 miliona, a u nekim prefekturama u Japanu uvodi se vanredno stanje.

Zvaničnici u Srbiji očekuju da uskoro broj datih doza vakcina premaši 4 miliona, a iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da bi bogate zemlje trebalo da odlože vakcinaciju dece i poklone zalihe siromašnijim zemljama.

U svetu je do sada zaraženo više od 160 miliona ljudi, preminulo je 3,3 miliona, a oporavilo se više od 96 miliona ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

A person receives a dose of the Moderna vaccine against the coronavirus disease (COVID-19) at the Music Auditorium in Rome, Italy, April 14, 2021.
Reuters

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 17 ljudi, a zaraženo još 787.

Od početka pandemije umrlo je 6.646 ljudi.

U bolnicama su trenutno 3.047 ljudi, a na respiratorima je 101.

U poslednja 24 sata testirano je 12.514 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 705. 185 slučajeva zaraze.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je, posle sednice Kriznog štaba, da su predložene ublažene mere za frizere i organizatore stručnih skupova.

Ako se nastavi povoljan trend broja novozaraženih i broja vakcinisanih, od 21. juna moguće organizovanje kolektivnih događaja.

„Sve frizerske radnje mogu da rade pod uslovima koji su manje rigorozni nego do sada - bilo je ograničeno na devet kvadrata po osobi, vraćamo se na ono što je bilo pre jeseni, a to su četiri kvadratna metra uz maske i održavanje razmaka", rekao je Gojković.

Naredno popuštanje odnosi se na organizatore stručnih skupova.

„Oni se mogu održavati, ograničeno je do 100 učesnika maksimalno, uz poštovanje svih mera, maski i distance", navodi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Predrag Kon izjavio je da je vakcinacija protiv tog virusa patriotski čin

„Sada je vakcinacija stvarno jedini izlaz. Virus je u nokdaunu, sada ga treba proterati iz zemlje", rekao je Kon Radio-televiziji Srbije.

Danas se na Beogradskom sajmu vakcinišu državljani Srbije koji žive u inostranstvu, a iz Kancelarije za elektronsku upravu Vlade Srbije očekuju da će broj datih vakcina danas preći četiri miliona.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović istakao je da Srbija ima dovoljan broj vakcina, a da je u ovom trenutku dato 3.990.000 doza vakcina.

Govoreći o vakcinaciji mladih i predstojećim proslavama mature, Kon je poručio roditeljima da ukoliko žele bezbedne proslave, mladi moraju da se vakcinišu.

„Prošle godine smo imali eksploziju posle proslava matura, i nisu toliko maturanti, nego su to bile i proslave godišnjica. Te mature su nas odvele u veliki talas u junu", dodao je on.

Na pitanje o organizaciji okupljanja, koncerata i svadbi, Kon je poručio mladencima da se postaraju, kada bude omogućeno organizovanje, da njihova svadba ne ostane zapamćena po zaražavanju.

„Mladenci mogu da kažu zvanicama da budu testirani, da se vakcinišu ili da nose maske. Nema drugog načina", rekao je Kon.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right