BBC

Korona virus: „U Srbiji umiru mladi i nevakcinisani, a mogli smo sve da izbegnemo" - kažu lekari o talasu korone, u Nemačkoj neće plaćati bolovanje nevakcinisanima

A nurse attends to a patient on a Covid-19 ward at Milton Keynes University Hospital
Reuters

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić najavio da će do septembra sledeće godine biti vakcinisano 70 odsto stanovništa ove zemlje.

Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, kaže za RTS da je najviše brine povećana hospitalizacija mladih pacijenata.

„To su nevakcinisani ljudi, sa izuzetno teškim kliničkim slikama i sada se borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo", kaže Zdravković.

U Sjedinjenim Američkim Državama odobrena je treća doza vakcine za one starije od 65 godina koji su prethodnu vakcinu primili pre šest meseci, a u Nemačkoj je doneta odluka da se ne plaća bolovanje ljudima koji nisu vakcinisani, a koji moraju u karantin zbog kovida.

U svetu je do sada zaraženo više od 223 miliona ljudi, a preminulo više od 4,7 miliona.

Dato je više od 5,99 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 39 ljudi, a zabeleženo je i 7.201 novi slučaj zaraze od 23.408 testiranih.

To je najveći broj preminulih u jednom danu od 10. aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 886.543 slučaja zaraze, a preminulo je 7.885 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.014 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 195.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Nadležni u Studentskoj poliklinici u Beogradu sproveli su istraživanje među 500 studenata sa simptomima kovida.

Među ispitanicima najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 odsto njih je nevakcinisano, kažu iz Studenske poliklinike za RTS.

„Vakcinisani studenti u 97 odsto slučajeva imaju laku ili srednjetešku kliničku sliku", izjavila je doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinike.

Iz Ministarstva prosvete. nauke i tehnološkog razvoja rečeno je da ukoliko u manjem odeljenju koje čini do 16 đaka bude troje pozitivnih na kovid, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu, prenosi Politika.

Ako ih u odeljenju ima 17 i više, onda se dele na dve grupe i naredne dve nedelje pohađaju kombinovanu nastavu.

Roditelji u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.


Pogledajte video o tome šta kaži đaci o prelasku na onlajn i kombinovanu nastavu

Korona virus i đaci: „Želimo da ostanemo u školskim klupama“
The British Broadcasting Corporation


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right