BBC

Korona virus: U Srbiji sve više pacijenata u bolnicama i na respiratoru, Norveška ukida mere i vraća se normalnom životu, epidemija otežava dopremu goriva u Velikoj Britaniji

Man getting test
Getty Images

Nadležni u Srbiji i dalje rasmatraju uvođenje Kovid propusnica u svrhu motivacije ljudi da se vakcinišu, dok u Velikoj Britaniji zbog pandemije nedostaje vozača kamiona i cisterni i zbog toga nema goriva na nekim pumpama.

„Kovid propusnice nisu mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost", rekla je premijerka Srbije Ana Branbić.

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 42 ljudi, dok je u bolnicama 5.663 pacijenata, od kojih 212 na respiratoru.

Kovid propusnice uvedene su u nekim zemljama regiona - u Crnoj gori će od subote 25. septembra do 8. oktobra potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u mega i hipermarkete, prenele su podgoričke Vijesti.

Posle niza protesta, u Sloveniji su delimično ublažene mere, pa tako za točenje goriva sada više nije potreban kovid dokaz, osim ako se kupuje unutar benzinskih stanica.

Slovenija je na listi Evropskog centra za prevenciju bolesti na samom vrhu prema broju novozaraženih, a u crvenoj zoni su i Hrvatska, Rumunija i deo Grčke.

Norveška je ukinula sve restriktivne mere uvedene zbog pandemije koronavirusa, izavila je premijerka Erna Solberg.

„Prošao je 561 dan otkad smo uveli najstrože mere u mirnodopskom periodu i sada je vreme da se vratimo normalnom životu", rekla je Solberg i precizala da su sve mere ukinute danas u 16 časova.

U svetu je do sada zaraženo više od 231,21 miliona ljudi, a preminulo više od 4,74 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima od subote, 25. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 42 ljudi, a zabeleženo je i 6.192 nova slučaja zaraze od 19.407 testiranih.

Broj preminulih u Srbiji poslednjih dana gotovo je identičan sa smrtnim slučajevima u prvim danima aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 905.677 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 8.008 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.663 pacijent, a na respiratorima je trenutno 212 ljudi.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je da je " tema o uvođenju kovid propusnica „još na stolu i navela da je nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

Dodala je i da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

„Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima", rekla je premijerka.

„Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovornost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele".

U studensim domovima situacija „nije alarmantna" i nije „izmakla kontroli", rekao je direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić

„Prema podacima Studentske poliklinike od ukupnog broja kapaciteta naše ustanove, 10.500 mesta, trenutno je potvrđen korona virus kod 13 studenata", rekao je on za RTS.

„Niko od njih se ne nalazi u studentskom domu, niti se studenti koji su pozitivni ili imaju simptome vraćaju u studentske domove".

U slučaju da ponestane mesta za smeštaj studenata, Minić je dodao da je obezbeđen hostel „Lola".

Posle izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da među zaraženima ima veliki broj školske dece, nešto drugačije viđenje izneo je ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je za RTS rekao da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja.

Istakao je da je posle letnjeg odmora došlo do porasta broja zaraženih, ali da je dobar pokazatelj što će naredne nedelje duplo manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

„Dugujemo zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada. Mislim da tu pokazujemo zaista dobre rezultate", dodao je Ružić.Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right