BBC

Korona virus: U Srbiji se epidemijska situacija ne smiruje, iz SZO kažu da će pandemije biti i sledeće godine, u Rusiji novi soj virusa

bolnica
Getty Images

Dok lekari upozoravaju da je epidemijska situacija u Srbiji vrlo teška i da na respiratorima ima i dece, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da će pandemija trajati godinu dana duže nego je očekivano, a u Rusiji je otkriven novi soj korona virusa nazvan Delta plus, preneo je Rojters.

Od subote u Srbiji počinje primena kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Doktor Brus Ajlvord, jedan od istraživača u SZO, kaže da možemo da očekujemo da ćemo sa pandemijom ući u 2022. godinu, jer je u siromašnijim zemljama stopa vakcinacija jako niska.

U Moskvi, glavnom gradu Rusije, biće uveden karantin od 28. oktobra do 7. novembra - zatvaraju se bioskopi, muzeji, a ugostiteljski objekti mogu da vrše dostavu hranu i pića.

Socijalne kartice ljudi Moskovljana starijih od 60 godina koji nisu vakcinisani biće blokirane.

U svetu je do sada zaraženo više od 242 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

Dato je više od 6,69 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima od srede, 20. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 58 smrtnih slučajeva i 7.745 novih slučajeva zaraze od 24.984 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.070.705 slučajeva zaraze, a zabeleženo je 9.272‬‬ smrtna slučaja, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.708 pacijenata, a na respiratorima 273.

Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, rekao je da očekuje da će uskoro biti uvedena onlajn nastava u školama u Srbiji, jer su deca veliki epidemiološki problem.

Napomenuo je da je vakcinacija prosvetnih radnika ispod proseka.

„Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanja mera, to ukazuje da imate skok u dečijoj populaciji", rekao je Bekić beogradskom medijima.

Uvođenje onlajn nastave najavio je i epidemilog Branislav Tiodorović, član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, rekao je da podaci Studentske poliklinke pokazuju povećan broj zaraženih studenata, od kojih je 75 odsto nevakcinisano, prenose novinske agencije.

Od početka oktobra, u Srbiji je zabeleženo više od 1.000 smrtnih slučajeva, broj dnevno preminulih je na nivou decembra 2020. godine, a bolnice su pod velikim pritiskom.

Legendarni jugoslovenski i srpski golman Dragan Pantelić preminuo je u sredu u 70. godini od posledica zaražavanja korona virusom.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Odluka o kovid propusnicama

Od subote za ulazak u sve ugostiteljske objekte važiće kovid propusnica, a svaki preduzetnik ili organizator događaja ima pravo da na ulazu uz kovid propusnice, traže i dokument sa fotografijom - ličnu kartu ili pasoš, na primer.

Najavljeno je da su inspekcije spremne, ako i komunalna milicija, koja će proveravati da li se novouvedena pravila poštuju.

Odlukom nadležnih par stotina nezadovoljnih stanovika Beograda protestovalo je, bez incidenata u centru glavnog grada Srbije u sredu uveče, prenela ja agencija Beta.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right