BBC

Korona virus: U Srbiji se epidemijska situacija ne smiruje, iz SZO kažu da će pandemije biti i sledeće godine

bolnica
Getty Images

Dok lekari upozoravaju da je epidemijska situacija u Srbiji vrlo teška i da na respiratorima ima i dece, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kažu da će pandemija trajati godinu dana duže nego je očekivano, a Uprava za hranu i lekove u Americi odobrila je treću dozu vakcine, kao i mešanje različitih vakcina.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od srede, 20. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 58 smrtnih slučajeva i 7.745 novih slučajeva zaraze od 24.984 testiranih.

Od subote u Srbiji počinje primena kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Doktor Brus Ajlvord, jedan od istraživača u SZO, kaže da možemo da očekujemo da ćemo sa pandemijom ući u 2022. godinu, jer je u siromašnijim zemljama stopa vakcinacija jako niska.

U svetu je do sada zaraženo više od 242 miliona ljudi, a preminulo je blizu pet miliona.

Dato je više od 6,69 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima od srede, 20. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo još 58 smrtnih slučajeva i 7.745 novih slučajeva zaraze od 24.984 testiranih.

Od početka pandemije, zvanično je potvrđeno 1.070.705 slučajeva zaraze, a zabeleženo je 9.272‬‬ smrtna slučaja, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je trenutno 6.708 pacijenata, a na respiratorima 273.

Šesnaestogodišnji dečak, učenik srednje škole u Kruševcu koji je bio pozitivan na korona virus preminuo je utorak, prenosi RTS.

Od polovine septembra, kada je kruševačka Opšta bolnica ušla u kovid sistem, na bolničkom lečenju bilo je dvanaestoro dece.

Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, rekao je da podaci Studentske poliklinke pokazuju povećan broj zaraženih studenata, od kojih je 75 odsto nevakcinisano, prenose novinske agencije.

Od početka oktobra, u Srbiji je zabeleženo više od 1.000 smrtnih slučajeva, broj dnevno preminulih je na nivou decembra 2020. godine, a bolnice su pod velikim pritiskom.

Legendarni jugoslovenski i srpski golman Dragan Pantelić preminuo je u sredu u 70. godini od posledica zaražavanja korona virusom.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Odluka o kovid propusnicama

Posle sednice Kriznog štaba, Ana Brnabić je rekla da će Vlada Srbije u četvrtak usvojiti uredbu kojom će biti moguće da pravno lice, preduzetnik ili organizator događaja imaju pravo na ulazu u ugostiteljske objekte, uz kovid propusnice, traže i dokument sa fotografijom - ličnu kartu ili pasoš, na primer.

„Imali smo nekoliko problema koje smo pokušavali da rešimo - ne možemo da izvučemo iz baze MUP-a fotografije da bi ih stavili na kovid propusnice jer je to baza za koje nisu uzimane", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su zato našli način da kovid redari mogu da traže na uvid uz kovid propusnicu lični dokument sa fotografijom ali da za to mora vlada da donese posebnu uredbu.

„Inspekcije su spremne, komunalna milicija je spremna", poručila je Brnabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović za RTS je rekao da „neki vid pozitivne diskriminacije ne bi bio kršenje ljudskih prava".

„Kada to kažem, mislim na to da vlasnicima kovid propusnica bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte", istakao je poverenik.

Nezadovoljni odlukom nadležnih, par stotina stanovika Beograda protestovalo je u centru glavnog grada Srbije, prenela ja agencija Beta.

Oni su zatvorili saobraćaj na raskrsnici kod zgrade Skupštine Srbije, a policija propuštala samo kola Hitne pomoći.

Nije bilo incidenata.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio jeda su kovid propusnice samo najava oštrijih mera koje će uslediti i da se na njima „neće stati".

Kako je rekao za RTS, propusnice su uvedene od 22 sata, jer je u tom periodu najveća koncentracija virusa, a osnovna mera je „sprečiti kontakt".

„Sve smo restrikcije tražili - da sve radi do 17 sati i da ćemo tih 10 dana stvoriti prekid širenja ove bolesti.

Mi smo nezadovoljni, jer se od toga odustalo, ali ovim sertifikatima uvodimo neki red u ponašanje", rekao je Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba.

Takođe je naveo i da je medicinski deo Kriznog štaba „bio na ivici" da zatraži da škole već od sutra pređu na onlajn nastavu.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right