BBC

Korona virus: U Srbiji revakcinisano 1,2 miliona ljudi, u Britaniji počela imunizacija Modernom

ICU in Cambrai hospital in France
Reuters

Dok se u Srbiji nastavalja proces masovne imunizacije protiv korona virusa, a revakcinisano je oko 1,2 miliona ljudi, u Brazil bukti zaraza o čemu svedoči podatak da je prvi put od početka pandemije u toj zemlji za jedna dan preminulo više od 4.000 ljudi.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 40 ljudi, a zaraženo još 4.398, od 18.233 testiranih. Od početka pandemije umrlo je ukupno 5.537 ljudi, a zaraženo je 625.773.

Od četvrtka bi u svim gradovima i opštinama u Srbiji trebalo da budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez prethodne prijave i zakazivanja, kazao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Lekari u Brazilu tvrde da su bolnice pune, a zdravstveni sistem pred pucanjem - predsednik Žair Bolsonaro protivi se uvođenju strožih mera jer smatra da bi šteta po privredu bila gora od posledica pandemije.

Iz Amerike stiže vest da se Bela kuća protivi uvođenju obaveznih Kovid pasoša za one koji su vakcinisani, uz obrazloženje da bi to bilo kršenje ljudskih i prava na privatnost.

U svetu je do sada zaraženo više od 132,3 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,87 miliona. Oporavilo se više od 75,1 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.


Pogledajte video o reakcijama na vakcine

Koliko traju neželjena dejstva vakcinacije
The British Broadcasting Corporation

Šta se dešava u Srbiji?

korona, korona virus
BBC/Nataša Anđelković

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 40 ljudi, a zaraženo još 4.398. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno umrlo 5.537 ljudi.

Najviše umrlih u jednom danu bilo je 4. decembra 2020. - 69.

U poslednja 24 sata, na korona virus testirano je 18.233 uzorka.

Broj hospitalizovanih nastavlja da raste. Trenutno su u bolnicama 7.894 pacijenta, a na respiratorima je 271.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 62.773 slučaja zaraze.

Načelnica dečjeg odeljenja beogradske bolnice Dragiša Mišović Olivera Ostojić potvrdila je da je u toj zdravstvenoj ustanovi preminula porodilja stara 29 godina koja je bila zaražena koronavirusom.

Ostojić je za K1 televiziju rekla da je njena beba dobro.

Ona je jedna od dve trudnice koje su krajem prošle nedelje hitno morale da se porode carskim rezom zbog teškog stanja usled kovida 19.

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić izjavio je da je toj ustanovi prijavljeno 736 neželjenih reakcija na vakcinaciju protiv korona virusa.

Do ponedeljka im se, kaže, 263 ljudi javilo da ima rekacije na vakcinu Sinofarm, 227 na Fajzer-Biontek, 137 na Sputnjik V i 109 na vakcinu AstraZeneku.

„Ali je to zanemarljiv broj u odnosu na broj vakcinisanih", rekao je Zelić za Radio televiziju Srbije.

U Srbiji je ukupno dato 2.488.631 doza vakcine od tog broja potpuno vaksinisanih građana sa obe doze je više od milion - 1.037.709.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Na portalu e-Uprava dostupne su nove usluge vezane za vakcinisanje protiv kovida 19 - „propušten termin za vakcinaciju" i „potvrda o vakcinaciji".

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right