" /> " />
BBC

Korona virus: U Srbiji preminulo još 37 ljudi, Indija paralisana drugim talasom

Dok se u Srbiji očekuje zasedanje Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, Indija se bori sa najgorom krizom od početka pandemije, a američki Stejt department upozorava stanovnike da ne putuju u većinu država sveta.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je preminulo 37 ljudi, a zaraženo je još 2.864. Od početka pandemije zaraženo je 670.801‬ ljudi, a preminulo je ukupno 6.095.

Program masovne imunizacije u Srbiji se nastavlja - od srede je u Beogradu moguće vakcinisanje Sputnjih vakcinom bez zakazivanja, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Indija se bori sa novim snažnim talasom epidemije, poslednjih nekoliko dana beleži više 200.000 slučajeva, a u poslednja 24 sata preminulo je više od dve hiljade ljudi, što je najveži broj umrlih u jednom danu od početka pandemije.

Velika Britanija, u kojoj je prema poslednjim podacima bar jednu dozu vakcine primilo više od 33 miliona ljudi, od petka Indiju stavlja na crvenu listu zemalja za putovanja.

U svetu je do sada zaraženo više od 142,9 miliona ljudi, a preminulo je više od tri miliona. Oporavilo se više od 81,9 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

grafika
BBC

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 37 ljudi, a zaraženo još 2.864. ljudi.

Od početka pandemije, u Srbiji je preminulo 6.095 obolelih.

Trenutno je u bolnicama 6.388 pacijenata, a na respiratorima 228.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 670.801 slučajeva zaraze.

U sredu se održava sednica Kriznog štaba, a epidemiolog Predrag Kon rekao je da na njoj neće biti popuštanja mera, prenosi agencija Beta.

„Daleko smo od toga da treba da se opustimo i slavimo predstojeće praznike", rekao je Kon.

Kon je rekao je da je u toku faza popuštanja mera i da to ne može da se izbegne.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci u Srbiji bude vakcinisano više od četiri miliona ljudi, „onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život", rekao je Milenko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, za RTS.

Vakcine i virus korona: Šta sve znamo o vakcinaciji u Srbiji
The British Broadcasting Corporation

U Beogradu je od srede na 17 punktova moguća vakcinacija bez zakazivanja cepivima Fajzer i Sputnjik V.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je zaključno sa utorkom u Beogradu vakcinisano više od 560.000 ljudi, odnosno 40 odsto punoletnih stanovnika.

Revakcinisano je oko 390.000, odnosno oko 28 odsto stanovnika, dodao je Vesić za RTS.

Od srede je i u Kraljevu moguće dobiti vakcinu kompanije Fajzer bez zakazivanja, a od četvrtka i cepivo Sputnjik V.

U Srbiju će u periodu od maja do avgusta biti isporučeno 36.000 doza Fajzer vakcina iz progarama koji je finansirala Evropska unija, prenosi RTS.


Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet

Kako nastaje kolektivni imunitet
The British Broadcasting Corporation

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Na portalu e-Uprava dostupne su nove usluge vezane za vakcinisanje protiv kovida 19 - „propušten termin za vakcinaciju" i „potvrda o vakcinaciji".

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right