BBC

Korona virus: U Srbiji preminulo još 15 ljudi, Indija odobrila novi lek

Vakcinacija Sajam
Fonet

Dok je u Srbiji sve manje zaraženih, a raste broj vakcinisanih protiv korona virusa, u svetu je sve više zemalja koje otvaraju granice i ublažavaju mere jer se približava početak turističke sezone.

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo 575 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 15 ljudi. Od početka pandemije, korona virus je u Srbiji odneo 6.696 život, a zaraženo je ukupno 707.033 ljudi.

Indijske zdravstvene vlasti odobrile su za hitnu upotrebu lek 2-DG koji bi trebalo da pomogne u borbi protiv simptoma korona virusa.

Ova zemlja se već nedeljama bori sa novim, opasnim i brzim talasom širenja zaraze, a početkom meseca bolnice su imale veliki problem sa nestašicama kiseonika.

Engleska se približila koraku u povratku normalnom životu, s obzirom da su otvoreni pabovi i muzeji, a u Japanu je istraživanje pokazalo da stanovnici nisu baš oduševljeni održavanjem Letnjih olimpijskih igara.

U svetu je do sada zaraženo više od 163 miliona ljudi, preminulo je 3,37 miliona, a izdato je više 1,46 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

A single mother hugs her mother and shares a tender bonding moment with each other.
Getty Images
Ponovo se grlimo i ponovo vidimo osmehe

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 15 ljudi, a zaraženo još 575.

Od početka pandemije umrlo je 6.696 ljudi.

U bolnicama su trenutno 2.681 ljudi, a na respiratorima je 93.

U poslednja 24 sata testirano je 9.329 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 707.033 slučajeva zaraze.

remijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vakcinacija u Srbiji ide dobro ali "nije dostignut taj stepen zaštite stanovništva da možemo da kažemo da smo sto odsto sigurni i bezbedni".

„Mi smo vakcinisali nešto više od 42 odsto punoletne populacije, nadamo se da ćemo do sredine juna vakcinisati više od 50 odsto punoletne populacije.

Vidi se efekat vakcinacije u Srbiji, pada procenat novozarežnih u odnosu na broj testiranih", rekla je Brnabić, nakon zajedničke sednice vlade Srbije i vlade Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu

Ona je istakla da je „situacija pod kontrolom i više od toga, ali i dalje moramo da se čuvamo i da epelujemo da građane da se vakcinišu".

Doktorka Ivana Stašević Karličić direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević" kaže da je od marta prošle godine preko besplatnog telefonskog servisa na liniji za prevenciju suicida pomoć zatražilo više od 12.500 ljudi.

„Najviše su zvale žene zbog depresije, a pitanja su se menjala zavisno od nedeumica koje su imali i koja su se menjala tokom epidemije", rekla je Stašević Karličić za Radio-televiziju Srbije (RTS), napomenuvši da je telemedicina upotrebljena maksimalno.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right