BBC

Korona virus: U Novom Pazaru za nedelju dana 29 preminulih, SAD otvorila granice za vakcinisane iz Evrope i Azije

Two children with a suitcase in an airport
Getty Images

Dok u Srbiji sve više škola prelazi na kombinovanu i onlajn nastavu i sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, Sjedinjene Američke Države će u novembru ponovo dozvoliti ulazak vakcinisanim putnicima iz Evropske unije, Velike Britanije, Kine i Indije.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru prošle nedelje 29 pacijenata je umrlo od posledica zaraze korona virusom, pokazuju zvanični podaci Štaba za vanredne situacije.

Zvaničnici SAD kažu da će američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odlučiti koje će vakcine biti prihvaćene za ulazak u zemlju.

Zatvorena gradilišta širom australijskog Melburna posle nasilnih kovid protesta.

U svetu je do sada zaraženo više od 229 miliona ljudi, a preminulo više od 4,7 miliona.

Dato je više od 5,93 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 38 ljudi, a zabeleženo je i 6.424 novih slučajeva zaraze od 20.584 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 872.110 slučajeva zaraze, a preminulo je 7.808 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 4.642 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 181.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Duška Ignjatović anestziološkinja kaže za RTS da ima i vakcinisanih koji se zaražavaju virusom.

„Evidentno je i da imunitet opada protokom vremena od primanja vakcine i takve osobe se sada zaražavaju", objasnila je Ignjatović, uz napomenu da su to najčešće osobe koje imaju pridružene bolesti i osobe starije dobi.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right