BBC

Korona virus: U Nišu preminula 23-godišnja porodilja, u Crnoj Gori kovid potvrda i za ulazak u mega i hipermarkete

Lateral flow testing at a school in Dorset
Getty Images

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i smatraju da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu, a ceremonija dodele Nobelovih nagrada je i ove godine otkazana.

U Nišu je u petak preminula 23-godišnja porodilja zaražena korona virusom koja je bila smeštena u intenzivnu negu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, potvrđeno je RTS-u.

Zoran Perišić, direktor ove ustanove, prethodno je za RTS izjavio da je ta porodilja prebačena na intenzivnu negu posle porođaja carskim rezom jer joj se stanje naglo pogoršalo.

U Beogradu je u posledljih pet dana od posledica korona virusa u poslednjih pet dana preminulo petoro mladih ljudi, od kojih je najstariji imao 26 godina, rekla je Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici u Beogradu.

„Nisu imali pridružene bolesti i nisu bili vakcinisani", rekla je ona za RTS.

U Crnoj Gori će, prema odluci vlade, od subote, 25. septembra do 8. oktobra kovid potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u mega i hipermarkete, prenele su podgoričke Vijesti.

Posle niza protesta, u Sloveniji su delimično ublažene mere, pa tako za točenje goriva sada više nije potreban kovid dokaz, osim ako se kupuje unutar benzinskih stanica.

U svetu je do sada zaraženo više od 223,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,72 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima od četvrtka, 23. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 41 ljudi, a zabeleženo je i 6.480 novih slučajeva zaraze od 21.454 testiranih.

To je najveći broj preminulih u jednom danu od početka aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 893.023 slučaja zaraze, a preminulo je 7.926 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.197 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 191.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Lekari kažu da je zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom zbog porasta broja zaraženih i obolelih.

Raste i broj zaražene dece.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak, 24. decembra da „ima dosta zaražene školske dece" i da su ona „ozbiljni prenosioci bolesti".

Ipak, nije znao da kaže koliki je taj broj.

Dodao je da se među decom pojavio „još jedan ili dva virusa" koji nisu korona i da treba obratiti pažnju.

„Broj dece zaražene koronom se menja, ima ih dosta, ima dosta i beba i školske dece.

„Ne zaboravite da tek očekujemo sezonski grip da nam dođe", rekao je Lončar novinarima u Nišu.

Prema informacijama iz Jablaničkog okruga, zbog sve većeg broja zaražene dece u Leskovcu je otvorena dečija kovid ambulanta.

Služba sportske medicine pri leskovačkom dečjem dispanzeru pretvorena je u kovid ambulantu.

Za šest dana je bilo oko 300 pregleda, a dve trećine su školarci - najviše je zaraženih srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovne škole.

Slično je i u Pirotu, gde je dečji dispanzer sada kovid ambulanta.

Za to vreme kod 86 dece potvrđena je zaraza korona virusom, izjavio je načelnik Predškolskog dispenzera Dragan Đorđević za TV Pirot.Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right