BBC

Korona virus: „Sve spremno za uvođenje kovid propusnica u Srbiji", SAD otvorila granice za vakcinisane iz Evrope i Azije

QR code - stock image
Getty Images

Dok u Srbiji sve više škola prelazi na kombinovanu i onlajn nastavu i sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, Sjedinjene Američke Države će u novembru ponovo dozvoliti ulazak vakcinisanim putnicima iz Evropske unije, Velike Britanije, Kine i Indije.

U mnogim zemljama uvedene su kovid propusnice, a tako nešto se, najavljuju nadležni, priprema i u Srbiji.

Zvaničnici SAD kažu da će američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odlučiti koje će vakcine biti prihvaćene za ulazak u zemlju.

Zatvorena gradilišta širom australijskog Melburna posle nasilnih kovid protesta.

U svetu je do sada zaraženo više od 229 miliona ljudi, a preminulo više od 4,7 miliona.

Dato je više od 5,93 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 38 ljudi, a zabeleženo je i 6.424 novih slučajeva zaraze od 20.584 testiranih.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 872.110 slučajeva zaraze, a preminulo je 7.808 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 4.642 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 181.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, izjavio je da je sve spremno za uvođenje kovid propusnica, da nema nikakvih protivustavnih ograničenja za njihovu primenu, i da se čeka definitivna odluka Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

„Pravnici kažu da to nije protivustavno, posebno na onim mestima koja je premijerka navela, a na kojim ljudi ne moraju da borave.

„Ne moramo da idemo u noćne klubove, restorane i barove.

„Bitno je da sve to uskladimo s Ustavom i da nemamo sutra ljude koji će se pozivati na kršenje ljudskih prava i Ustava", rekao je Đerlek za Telegraf.rs.

Kaže i da za kovid propusnice nije kasno, jer će borba protiv korona virusa „sigurno trajati još mnogo godina".

Kako funkcionišu kovid propusnice u Francuskoj pročitajte ovde.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right