BBC

Korona virus: Sve manje zaraženih i sve više vakcinisanih u Srbiji, Indija odobrila novi lek

Vakcinacija Sajam
Fonet

Dok je u Srbiji sve manje zaraženih, a raste broj vakcinisanih protiv korona virusa, u svetu je sve više zemalja koje otvaraju granice i ublažavaju mere jer se približava početak turističke sezone.

U Srbiji je u poslednja 24 časa zabeleženo 568 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 17 ljudi. Od početka pandemije, korona virus je u Srbiji odneo 6.681 život, a zaraženo je ukupno 706.458 ljudi.

Indijske zdravstvene vlasti odobrile su za hitnu upotrebu lek 2-DG koji bi trebalo da pomogne u borbi protiv simptoma korona virusa.

Ova zemlja se već nedeljama bori sa novim, opasnim i brzim talasom širenja zaraze, a početkom meseca bolnice su imale veliki problem sa nestašicama kiseonika.

Broj zaraženih i preminulih počeo je da pada prethodnih dana, a novi lek bi, kako navode i Ministarstva zdravlja „trebalo da donese ogromnu korist za ljude koji pate od Kovida-19".

Ipak, kritičari tvrde da nema dovoljno podataka koji bi potkrepili odluku o hitnom odobravanju leka.

U svetu je do sada zaraženo više od 163 miliona ljudi, preminulo je 3,37 miliona, a izdato je više 1,46 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

A single mother hugs her mother and shares a tender bonding moment with each other.
Getty Images
Ponovo se grlimo i ponovo vidimo osmehe

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 17 ljudi, a zaraženo još 568.

Od početka pandemije umrlo je 6.681 ljudi.

U bolnicama su trenutno 2.799 ljudi, a na respiratorima je 99.

U poslednja 24 sata testirano je 8.331 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 706.458 slučajeva zaraze.

Doktorka Ivana Stašević Karličić direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević" kaže da je od marta prošle godine preko besplatnog telefonskog servisa na linij za prevenciju suicida pomoć zatražilo više od 12. 500 ljudi.

„Najviše su zvale žene zbog depresije, a pitanja su se menjala zavisno od nedeumica koje su imali i koja su se menjala tokom epidemije", rekla je Stašević Karličić za Radio-televiziju Srbije (RTS), napomenuvši da je telemedicina upotrebljena maksimalno.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right