BBC

Korona virus: Oprezno sa trećom dozom vakcine - kaže farmakolog iz Srbije, u Tokiju najveći broj dnevnih slučajeva zaraze od početka pandemije

Beach
Getty Images

Dok u pojedinim evropskim zemljama uvode obaveznu vakcinaciju i kovid propusnice za ulazak u određene objekte, u Srbiji raste broj zaraženih i ujedno se vodi rasprava o trećoj dozi vakcine.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još troje ljudi, a zaraženo je još 341.

U pojedinim evropskim zemljama poput Francuske, uvedene su kovid propusnice za ulazak na određena mesta, što je izazvalo revolt dela stanovništva i proteste.

U Brazilu je zabeleženo više od 1.000 smrtnih slučajeva među trudnicama kao posledica obolevanja od korona virusa.

Svaka peta žena koja je umrla od virusa nije imala pristup jedinici intenzivne nege, a svaka treća nije imala pristup respiratoru, objavljeno je u Brazilu.

Do sada je Brazil zabeležio više od 530.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, a samo 45 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine.

U svetu je do sada zaraženo 194,7 miliona ljudi, a preminulo više od 4,16 miliona.

Dato je blizu četiri milijardi doza vakcina, Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo je još troje ljudi, a registrovan je još 341 novi slučaj zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.108 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Od početka epidemije zvanično je potvrđenoa 720.643 slučaja zaraze.

U bolnicama je 290 ljudi, a na respiratorima je 11 pacijenata.

U sredu će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.

„Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija", rekao je Kon za televiziju N1.

Naglasio je da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih, kao i da misli da to nije neophodno.

„Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju", rekao je Kon, pominjući zdravstvene radnike.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine
BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right