BBC

Korona virus: Oprezno sa trećom dozom vakcine - kaže farmakolog iz Srbije, u Brazilu velika smrtnost trudnica

Beach
Getty Images

Dok u pojedinim evropskim zemljama uvode obaveznu vakcinaciju i kovid propusnice za ulazak u određene objekte, u Srbiji raste broj zaraženih i ujedno se vodi rasprava o trećoj dozi vakcine.

„Treća doza nije treća sreća i u odsustvu jasnih dokaza da je neophodna ja je nikom ne bih dao", izjavio je Radan Stojanović, farmakolog sa Medicinskog fakutleta u Beogradu , za N1.

U pojedinim evropskim zemljama poput Francuske, uvedene su kovid propusnice za ulazak na određena mesta, što je izazvalo revolt dela stanovništva i proteste.

U Brazilu je zabeleženo više od 1.000 smrtnih slučajeva među trudnicama kao posledica obolevanja od korona virusa.

Svaka peta žena koja je umrla od virusa nije imala pristup jedinici intenzivne nege, a svaka treća nije imala pristup respiratoru, navedeno je u Brazilu.

Do sada je Brazil zabeležio više od 530.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, a samo 45 odsto stanovništva primilo je najmanje jednu dozu vakcine.

Kombinacija vakcina, prva doza AstraZeneke, a zatim Fajzera, povećala je nivo neutrališućih antitela šest puta u odnosu na dve doze AstraZeneke, pokazuju rezultati istraživanja u Južnoj Koreji.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 499 zdravstvenih radnika od kojih je 100 primilo kombinaciju vakcina, 200 je primilo dve doze Fajzerove, a ostali dve doze AstraZenekine vakcine, prenosi agencija Rojters.

U svetu je do sada zaraženo više od 194 miliona ljudi, a preminulo više od 4,15 miliona.

Dato je 3,83 milijarda doza vakcina, Univerziteta Džons Hopkins.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminula je još jedna osoba, a registrovan je još 241 novi slučaj zaraze.

Od početka pandemije umrlo je 7.105 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 720.353 slučaja zaraze.

U bolnicama je 338 ljudi, a na respiratorima je 11 pacijenata.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća.

Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Đerlek kaže da je preporuka da treća doza bude Fajzerova ili Modernina vakcina koja će doći na jesen.

„Ali to ne isključuje da možemo birati bilo koju od četiri vakcine koje je odobrila naša Agencija za lekove", poručio je Đerlek.

Na pitanje zašto Fajzer ili Moderna, Đerlek kaže da su „ispitivanja koja su vršena na velikom uzorku u svetu i na osnovu iskustva koja ima Stručni komitet pokazala da daju brži imuni odgovor".

„Međutim, i sve ostale vakcine su kvalitetne i ne možemo ih zanemariti", kaže Đerlek.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, kaže da se broj pregleda u kovid ambulanti u Nišu povećava i da je najčešće reč o nevakcinisanim ljudima koji su se vratili s odmora.

„Ako budemo spori u vakcinaciji dajemo prednost virusu da mutira", rekao je ministar.

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, kaže da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati.

Napominje da će broj zaraženih u narednom periodu doći i do četvorocifrenog broja na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 ljudi.

Dodao je i da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada je bilo više od 9.000 hospitalizovanih.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Aplikacija za pomoć pacijentima koji boluju od post-kovid sindroma

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog Kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

Vakcine
BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali Kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right