BBC

Korona virus: „Novi talas neizbežan, biće potrebna i treća doza vakcine", digitalni sertfikati na snazi u Evropi od 1. jula

A man puts a swab in his mouth
Getty Images

Iako su pojedini gradovi u Srbiji premašili broj od 50 odsto vaksinicanog stanovništva, premijerka Ana Brnabić kaže da je zabrinuta što je na nacionalnom nivou i dalje ispod polovine imunizovanih, a Amerika će obezbediti 500 miliona doza Fajzer vakcine za oko 100 stranih država u sledeće dve godine

Očekujem novi talas epidemije, rekao je, Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, za RTS.

Dodao je i da veruje da će doći do trenutka kada će treća doza biti potrebna, ali da SZO za sada nema tačan odgovor kada i kome.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je da će obezbediti pola milijardi doza Fajzer vakcina ta oko 100 drugih zemalja, a do kraja godine biće distribuirano oko 200 miliona doza. Ostatak do kraja 2022.

U svetu je do sada zaraženo više od 174,6 miliona ljudi, a preminulo 3,75 miliona. Dato je 2,2 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo osmoro ljudi, a zaraženo još 198.

Od početka pandemije umrlo je 6.938 ljudi.

U bolnicama je trenutno 510 pacijenata, od čega je na respiratorima 20.

U poslednja 24 sata testirano je 9.390 uzorka.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 714.252 slučajeva zaraze.

Vakcinacija dece - samo klinički ispitane i odobrene i samo ako ih ima dovoljno

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša kaže za RTS da do sada nije video ozbiljnu analizu koja bi pokazala da je pandemija mogla da se spreči.

Kaže i da u svetu trenutno cirkuliše mnogo varijanti virusa.

„Obično govorimo o pet, šest, sedam. Za sada izgleda da vakcine dosta dobro štite od tih novih sojeva.

„Taj soj koji je prvi put otkriven u Indiji se širi brže", ističe Ivanuša.

Soj koji se pojavio u Vijetnamu, napominje, je veoma sličan.

Ljudi bi, poručuje, trebalo da se vakcinišu, jer je to najbezbedniji način da se zaštite.

„Ako odu na odmor, nek ne izgube razum.

„Da izbegavaju diskoteke, da poštuju mere, jer ni vakcina nije 100 odsto efikasna", upozorava Ivanuša.

Kada je reč o vakcinaciji dece, Ivanuša kaže da roditelji treba da znaju da preporuka za vakcinaciju dece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima.

„Za sada mislim da se radi samo o 'Fajzeru'. Stav je SZO da se trenutno ne preporučuje vakcinacija dece, a razlog je vrlo jednostavan.

„Mi znamo da nema u mnogim zemljama vakcina za starije. Zato SZO na globalnom nivou želi da obezbedi vakcine za prioritetne grupe.

„Naš cilj je da se do kraja ove godine 30 odsto odraslog stanovništva na svetu vakciniše. Trenutno smo daleko od toga.

„Deca nisu prioritetna grupa. Ako ima vakcina mogu da se vakcinišu i deca", napominje Ivanuša.

Kako bi motivisale studente da se vakcinišu, vlasti u Beogradu pripremili su poklone u vidu besplatnih karata za muzički festival Egzit u Novom Sadu i za pozorišne predstave, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze, rekao je Mihailo Jovanović direktor Kancelarije za IT i e-Upravu.

Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, rečeno je Televiziji N1 u Kancelariji za IT.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right