BBC

Korona virus: Još jedan težak dan - 41 preminuli od korone u Srbiji, kovid će postati nešto poput sezonskog gripa - kažu britanski stručnjaci

A nurse attends to a patient on a Covid-19 ward at Milton Keynes University Hospital
Reuters

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, vodeći britanski stručnjaci kažu da je korona virus na putu da postane nešto poput prehlade ili sezonskog gripa.

Prema poslednjim zvaničnim podacima od četvrtka 23. septembra, u Srbiji je korona odnela još 41 život, a registravano je 6.480 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 časa.

Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, kaže za RTS da je najviše brine povećana hospitalizacija mladih pacijenata.

„To su nevakcinisani ljudi, sa izuzetno teškim kliničkim slikama i sada se borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo", kaže Zdravković.

Nekoliko desetina članova Sindikata medicinskih sestara i tehničara protestovalo je u četvrtak u Zagrebu zbog, kako su naveli, ucena i pretnji zbog nevakcinisanja.

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da će početkom oktobra odlučiti da li da odobri upotrebu treće doze vakcine Fajzer za starije od 16 godina.

U svetu je do sada zaraženo više od 223 miliona ljudi, a preminulo više od 4,7 miliona.

Dato je više od 5,99 milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 41 ljudi, a zabeleženo je i 6.480 novih slučajeva zaraze od 21.454 testiranih.

To je najveći broj preminulih u jednom danu od početka aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 893.023 slučaja zaraze, a preminulo je 7.926 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.197 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 191.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Nadležni u Studentskoj poliklinici u Beogradu sproveli su istraživanje među 500 studenata sa simptomima kovida.

Među ispitanicima najviše je onih iz Beograda, a gotovo 80 odsto njih je nevakcinisano, kažu iz Studenske poliklinike za RTS.

„Vakcinisani studenti u 97 odsto slučajeva imaju laku ili srednjetešku kliničku sliku", izjavila je doktorka Mila Paunić iz Studentske poliklinike.

Iz Ministarstva prosvete. nauke i tehnološkog razvoja rečeno je da ukoliko u manjem odeljenju koje čini do 16 đaka bude troje pozitivnih na kovid, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu, prenosi Politika.

Ako ih u odeljenju ima 17 i više, onda se dele na dve grupe i naredne dve nedelje pohađaju kombinovanu nastavu.

Roditelji u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.


Pogledajte video o tome šta kaži đaci o prelasku na onlajn i kombinovanu nastavu

Korona virus i đaci: „Želimo da ostanemo u školskim klupama“
The British Broadcasting Corporation


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right