BBC

Korona virus: Još 40 ljudi preminulo u Srbiji u poslednja 24 sata, u Crnoj Gori kovid potvrda i za ulazak u mega i hipermarkete

A young woman lies in bed with her hand on her forehead
Getty Images

Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i smatraju da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu, a ceremonija dodele Nobelovih nagrada je i ove godine otkazana.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama od petka, 24. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 40 ljudi, a novozaraženih je 6.462.

U Nišu je u petak preminula 23-godišnja porodilja zaražena korona virusom koja je bila smeštena u intenzivnu negu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, potvrđeno je RTS-u.

U Crnoj Gori će, prema odluci vlade, od subote, 25. septembra do 8. oktobra kovid potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u mega i hipermarkete, prenele su podgoričke Vijesti.

Posle niza protesta, u Sloveniji su delimično ublažene mere, pa tako za točenje goriva sada više nije potreban kovid dokaz, osim ako se kupuje unutar benzinskih stanica.

Norveška je ukinula sve restriktivne mere uvedene zbog pandemije, izavila je premijerka Erna Solberg.

U svetu je do sada zaraženo više od 223,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,72 miliona.

Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema najnovijim podacima od petka, 24. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 40 ljudi, a zabeleženo je i 6.462 nova slučaja zaraze od 21.290 testiranih.

Broj preminulih u Srbiji poslednjih dana gotovo je identičan sa smrtnim slučajevima u prvim danima aprila ove godine.

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 899.485 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 7.966 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

U bolnicama je je 5.401 pacijent, a na respiratorima je trenutno 201.

Simptomi Delta soja
BBC
Simptomi Delta soja

Lekari kažu da je zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom zbog porasta broja zaraženih i obolelih.

Zoran Perišić, direktor ove ustanove, izjavio je za RTS da je preminula porodilja prebačena na intenzivnu negu posle porođaja carskim rezom jer joj se stanje naglo pogoršalo.

U Beogradu je u poslednjih pet dana od posledica korona virusa u poslednjih pet dana preminulo petoro mladih ljudi, od kojih je najstariji imao 26 godina, rekla je Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici u Beogradu.

„Nisu imali pridružene bolesti i nisu bili vakcinisani", rekla je ona za RTS.

Nadležni kažu i da raste broj zaražene dece.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak, 24. decembra da „ima dosta zaražene školske dece" i da su ona „ozbiljni prenosioci bolesti".

Ipak, nije znao da kaže koliki je taj broj.

Dodao je da se među decom pojavio „još jedan ili dva virusa" koji nisu korona i da treba obratiti pažnju.

„Broj dece zaražene koronom se menja, ima ih dosta, ima dosta i beba i školske dece.

„Ne zaboravite da tek očekujemo sezonski grip da nam dođe", rekao je Lončar novinarima u Nišu.

Prema informacijama iz Jablaničkog okruga, zbog sve većeg broja zaražene dece u Leskovcu je otvorena dečija kovid ambulanta.

Služba sportske medicine pri leskovačkom dečjem dispanzeru pretvorena je u kovid ambulantu.

Za šest dana je bilo oko 300 pregleda, a dve trećine su školarci - najviše je zaraženih srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovne škole.

Slično je i u Pirotu, gde je dečji dispanzer sada kovid ambulanta.

Za to vreme kod 86 dece potvrđena je zaraza korona virusom, izjavio je načelnik Predškolskog dispenzera Dragan Đorđević za TV Pirot.Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.

Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right