BBC
moja-kafica
moja-kafica

Korona virus: Indijski soj uskoro i u Srbiji - upozoravaju stručnjaci, ceo svet zabrinut

Vakcinaciя ot koronavirusa
EPA

Dok se u Srbiji epidemiološka situacija popravlja, a sve je manje novih slučajeva zaraženih i preminulih, u glavnom gradu Rusije je drugi dan zaredom zabeležen rekordan dnevni broj zaraženih od početka pandemije - 9.056.

Prethodni maksimum bio je 24. decembra - 8.203 slučaja.

Vlasti u Moskvi i u Rusiji kažu da je za nagli porast broja zaraženih kriv indijski soj virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Delta soj sada dominantan u svetu, a stručnjaci upozoravaju da ga uskoro treba očekivati i u Srbiji.

U svetu je do sada zaraženo više od 177,4 miliona ljudi, a preminulo više od 3,85 miliona. Dato je 2,5 milijardi doza vakcina, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Šta se dešava u Srbiji?

Prema pooslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo sedam ljudi, a zaraženo još 89.

Od početka pandemije umrlo je 6.997 ljudi.

Na respiratorima je 15 pacijenata.

U poslednja 24 sata testiran je 8.327 uzoraka.

Od početka epidemije zvanično potvrđena su 715.693 slučaja zaraze.

Strani državljani koji su krajem marta primili prvu dozu vakcine u Srbiji, ovoga vikenda dolaze po drugu dozu.

Nove, ublažene mere stupile su na snagu, ali stručnjaci upozoravaju da bi opušteno ponašanje tokom leta moglo da dovede do novog talasa zaraze na jesen.

Mikrobiolog i naučnik sa Instituta Vorvik Branko Rihtman očekuje da će delta soj korona virusa (indijski soj) uskoro stići i u Srbiju, što bi moglo da poveća broj zaraženih.

„Dolazak delta soja u Srbiju i zemlje regiona je pitanje vremena, kao i skok broja zaraženih.

„Treba znati da se delta soj širi oko 50 odsto brže nego britanski, tako da sve te stvari idu u prilog tome da će broj zaraženih rasti", upozorava Rihtman.


Počela isplata vakcinisanima

Isplata pomoći od 3.000 dinara svima koji su se u Srbiji vakcinisali bar jednom dozom protiv korona virusa počela je u četvrtak, 17. juna i prvog dana oko pola miliona ljudi će dobiti novac.

Dan ranije, novac je uplaćen penzionerima koji su se vakcinisali.

Siniša Mali, ministar finansija naveo je da se za tu pomoć prijavilo ukupno 1.395.000 ljudi, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Ako se na to dodaju i svi penzionere koji nisu imali obavezu da se prijavljuju, već su automatski dobili novac, to je ukupno 2.401.000 ljudi.

Vakcine
BBC

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa.

Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.

U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.

Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right