BBC

Korona virus: Blagi pad broja zaraženih u Srbiji, Evropski sud - vakcinacija može biti obavezna za decu

A nurse speaks to a Covid patient in Santo Andre, Sao Paulo state, Brazil, January 1, 2021
Reuters

Dok se u Srbiji otvaraju dodatni punktovi za imunizaciju, a broj zaraženih polako počinje da pada, u svetu pojedine države obustavljaju upotrebu AstraZenaka vakcine, iako je Evropska agencija za lekove saopštila da je korist veća od moguće štete.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 42 ljudi, a zaraženo još 3.615, od 15.904 testiranih. Od početka pandemije umrlo je ukupno 5.579 ljudi, a zaraženo je 629.388.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR), kome su se obratili roditelji dece iz Češke čija deca nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocenio je danas da je obavezna imunizacija neophodna u demokratskom društvu".

„Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida-19", rekao je agenciji AFP advokat Nikola Ervije.

On, međutim, ističe „slobodu procene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike".

U svetu je do sada zaraženo više od 133,1 miliona ljudi, a preminulo je više od 2,88 miliona. Oporavilo se više od 75,6 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.


Pogledajte video o reakcijama na vakcine

Koliko traju neželjena dejstva vakcinacije
The British Broadcasting Corporation

Šta se dešava u Srbiji?

korona, korona virus
BBC/Nataša Anđelković

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 42 ljudi, a zaraženo još 3.615. Od početka pandemije u Srbiji je ukupno umrlo 5.579 ljudi.

Najviše umrlih u jednom danu bilo je 4. decembra 2020. - 69.

U poslednja 24 sata, na korona virus testirano je 15.904 uzorka.

Broj hospitalizovanih nastavlja da raste. Trenutno su u bolnicama 7.938 pacijenata, a na respiratorima je 267.

Od početka epidemije zvanično su potvrđena 62.773 slučaja zaraze.

U Srbiji je od 8. aprila moguće prijaviti se za aplikaciju preko aplikacije Vajber.

Poruka na Vajberu
BBC
Poruka na Vajberu

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da nadležni žele da ubrzaju imunizaciju i da su zbog toga otvoreni punktovi širom Srbije za one koji nemaju zakazan termin.

„Ako nastavimo ovim tempom, očekujem da do kraja juna možemo postići odličan rezultat koji će nam omogućiti mirno leto", rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić izjavio je da je toj ustanovi prijavljeno 736 neželjenih reakcija na vakcinaciju protiv korona virusa.

Do ponedeljka im se, kaže, 263 ljudi javilo da ima rekacije na vakcinu Sinofarm, 227 na Fajzer-Biontek, 137 na Sputnjik V i 109 na vakcinu AstraZeneku.

„Ali je to zanemarljiv broj u odnosu na broj vakcinisanih", rekao je Zelić za Radio televiziju Srbije.

Od četvrtka bi u svim gradovima i opštinama u Srbiji trebalo da budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez prethodne prijave i zakazivanja, kazao je Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Srbiji je ukupno dato 2.488.631 doza vakcine od tog broja potpuno vaksinisanih građana sa obe doze je više od milion - 1.037.709.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.

Na portalu e-Uprava dostupne su nove usluge vezane za vakcinisanje protiv kovida 19 - „propušten termin za vakcinaciju" i „potvrda o vakcinaciji".

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right