Art market
art market/3.01.2021.

Emanuela Tassan Mazzocco Lukić, dizajn

art-market
  • Emanuela Tassan Mazzocco Lukić
Autor fotografije:

Art Market - Vi kreirate, mi vas predstavljamo! → Art Market je mesto susreta umetnika i publike, sa ciljem da spoji umetnike/umetničke grupe sa krajnjim korisnicima – ljubiteljima umetnosti i kupcima.

2021. godinu otvaramo dizajnom, a lično vam se predstavlja dizajnerka, animatorka i ilustratorka ↓

Emanuela Tassan Mazzocco Lukić

Ili samo - Ema - nadimak koji su mi odmah dodijelili. Lako bi se moglo reći da sam strankinja prava, rođena na nekom egzotičnom mjestu. Ja sam jedna nasmijana Cetinjanka, italijanskog porijekla. Muka kad moraju podatke da mi pišu. Pitaju me nekad kojim jezikom govorim. A na ulasku u Italiju, dočeka me širok osmjeh uz pozdrav: „Benvenuta, signora Tassan“.

Djetinjstvo – kapetan lađe

Već sa šest godina silno sam željela da, čim porastem, kao da je jedino to uslov, zaplovim morem i udišem mirise Mediterana. Ništa manje nego u svojstvu kapetana lađe, istraživača i avanturiste. A mogla sam i da zamislim kako pilotiram lično, po prostranstvu plavom. Sa sestrom sam u igri provodila dane, i na kopnu. Konstruisale smo kuće od izvrnutih fotelja, pokrivale ih šarenim pokrivačima. Lutke sa novim pixi frizurama ili ofarbane, klikera puna tegla, lastiš, vožnja biciklom, izleti po cetinjskim međama i šetnja do Orlov’ krša sa kumicom... Veselo, skoro svakog dana.

Školski dani – na više adresa

Istina je, da sam zahvaljujući maminom osluškivanju i talentu naslijeđenom od tate, a uz njihovu svesrdnu ljubav i podršku upisala srednju umjetničku školu. Moja nova adresa, Sarajevo, škola u centru grada. Pored čuvene Prve gimnazije, baš one, iz pjesme Plavog orkestra. Sjajne godine druženja. Konačno škola koju je bilo zavoljeti lako. Crtanje, slikanje i vajanje, glavni predmeti. Pa tek „putovanje“ kroz gradivo istorije umjetnosti i civilizacije! Analiza umjetničkih djela! Trudili smo se da razumijemo ili barem da naučimo da mislimo. Ekspresionizmom sam očarana bila u to doba. Vasilij Kandinski, kakav samo kolorit i igra forme!

Ipak, srednju školu sam završila u Nišu. A svaki vikend, u tih par godina, provedoh u Beogradu. Moj mali razred od deset đaka, maturirao je u maju 1995.

I kao Zov divljine, moje Cetinje, dozvalo me nazad. Na likovnoj Akademiji upisujem i diplomiram na smjeru grafički dizajn u klasi prof. Mileta Grozdanića, 28. decembra 2000.

Posao – tek sam apsolvent!

Moj prvi posao, u odjeljenju za kompjutersku grafiku i animaciju TVCG, u Podgorici, honorarno angažovana, u sred ljeta (na nagovor svoje drage kume i hvala joj - neizmjerno mi je draga, moram je pomenuti. Neću imenom ali će se prepoznati).

Ni slutila nisam da će mi taj posao postati zanimanje, skoro pet godina kasnije.

Nakon diplome, preko velikog konkursa, objavljenog u Vijestima, ulazim u reklamnu agenciju MAPA, 2001. Počinjem kao tek stasali dizajner, bez iskustva.

I od tog trena, ređaju se poslovi. Dizajniram oglase, plakate, kalendare, logotip i zaštitne znakove, poslovnu dokumentaciju. Tu su zatim promo materijali, press kitovi, bilbordi, roll-up-ovi, pozivnice i čestitke. Dizajn i oprema knjige, novina i časopisa.

Nakon velikog stečenog iskustva i u radu sa sjanom ekipom, mladih i talentovanih (kretivnih) ljudi, radim i Art direkciju reklamnih kampanja. To nije, kako bi neki rekli „capo di tutti“, funkcija u marketingu. Art director, najčešće u saradnji sa copywriterom radi na projektu. Osmišljavaju tzv. krovni koncept. Predlažu naziv, slogan, tekstove i definišu esteski, vizuelni pravac, tj. stil i tome slično.

Na istom mjestu sam stekla doživotne prijateljice. A od divnog kolege, tada mladog tate, naučila sam kako se djeca gaje i neizmjerno vole! Hvala vam što postojite.

BITEF - Slika, pokret i zvuk, autor Emanuela Tassan Mazzocco Lukić

Selidba i novo zanimanje

Ljubav je presudlila. 2004. između Beograda i NY, prevagnuo je Beograd – Zemun. Eh, ti Alexa!

Ušetala sam, sa svojom, ogromnom mapom radova, u RTS. Naravno, po preporuci. Rekoše, ostaješ, ali kao volonter neko vrijeme. Ponovo NOVE stvari: slika, pokret i zvuk! Još jednom očarana, učim i nastavljam da se bavim animacijom i postprodukcijom.

Moje video radove koji nastaju pod okriljem RTS-a za pozorišta, BITEF, Beogradski festival igre i samu televiziju možete pogledati OVDE.

Na poziv, bivše koleginice, izdavačka kuća Libernovus, mi daje šansu da dizajniram knjige i omote raznih publikacija. To su kolekcije iz istorije, Atlas, kulinarske đakonije, kao i kompilacije klasične muzike.

Svoj umetnički talenat imala sam priliku da prezentujem u saradnji sa Kulturnim centrom Kaleidoskop, na projektu: Direct Before You Shoot - The Art Of Storyboarding - Master Class holivudske zvezde Dejvida Rasela (David Russell), u Kulturnom Centru REX, 2017.

Master klas Dejvida Rasela, autor Emanuela Tassan Mazzocco Lukić

Takođe, osvajam nagrade na dva likovna konkursa - 2015. na Konkursu za izradu logotipa u okviru UN Projekta za mlade - Logo KREKTIVATOR, a 2018. na Konkursu za Maskotu - Igara malih zemalja Evrope MNE2019.

Evo me poslije mnogo godina, sa olovkom u ruci. Ilustracija postaje moje novo polje izraza. Kao rezultat, nastale su tek tri, od serijala, ilustrovano-animiranih priča za djecu. Inspirisane savremenom umjetošću u Evropi. Priče je napisala, istoričar umjetnosti, drugarica i majstor za čokoladne kuglice. Naše priče možete videti na ovom LINKU.

From Earth to Space, autor Emanuela Tassan Mazzocco Lukić 

Izazov ili inspiracija – i maze i muze

U sobi pored, moje prvenče, pjeva iz sveg glasa, dok priprema skice za teoriju forme. Muzika trešti, a slatka tinejdžerka istražuje sopstvene kreativne sposobnosti i trenira nam živce. Pramenovi... hm, zeleni ili crveni? U dilemi smo.

Mlađe i čupavo, neumorno, po kući ili u dvorištu šutira loptu. Kad nema sa kim, naš mačor je dobar suigrač. Rekla bih i glumac u najavi. Dvoumimo se između dvije sjajne profesije.

Nikad kraja. Šta li me još čeka, koliko događaja i prilika u najavi. Mmm! Jedva čekam!


Ema za vas može kreirati i realizovati projekte iz oblasti dizajna u sledećim kategorijama:
 
⊕ Grafički dizajn
⊕ Animacija
⊕ Video grafika
⊕ Ilustracija
 
Možete je kontaktirati na jedan od sledećih načina:
Telefon: 0652199089

Emanuela Tassan Mazzocco Lukić, radovi:
 
KOLEKCIJA KLASIČNE MUZIKE
 
LOGO, DIZAJN
 
KORPORATIVNI DIZAJN, ROLL UP
 
 
DIZAJN, BROŠURA, LIFLET
 
 
  VIZUALI
 
 
 
 
 
 
ILUSTRACIJE
 
 
 
 
 
 
PATERNI
 
 
 
PROJEKAT UN "ZAUSTAVIMO NASILJE"

PROČITAJTE I:

ART MARKET ⇒ OTVOREN POZIV STVARAOCIMA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 
 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.