Arhitektura
arhitektura/1.03.2019.

732 dvorca napušteno u Turskoj Ι VIDEO

arhitektura
  • burjalbabas.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Stotine napuštenih identičnih vila nižu se po brežuljcima kompleksa Burj Al Babas u središnjoj Turskoj, čija je gradnja obustavljena nakon što je investitor proglasio bankrot i ostao dužan 27 miliona dolara.

Gradnja luksuznog naselja između Istanbula i Ankare započeta je 2014, a neverovatan video snimljen dronom pokazuje da je 732 mini dvorca ostavljeno nedovršeno u raznim fazama. 

Dizajn vila inspirisan je izgledom francuskih zamaka, sa četvrtastim tornjem i kružnom kulom. Sve kuće su identične, građene na tri nivoa na 30 kvadratnih metara placa. Predviđeno je da spoljašnji izgled ostane uniforman, dok se enterijer može prilagođavati stilu vlasnika. 

Osim vila, projektom je predviđena izgradnja zajedničkih prostorija koje bi sadržale bazene, turska kupatila, akva park, fitnes centar, čije bi usluge bile besplatne za stanovnike luksuznog naselja. 

Velika multifunkcionalna građevina u srcu kompleksa, koja je takođe u izgradnji, treba da sadrži šoping centar, restorane, bioskope, konferencijske sale, igraonice. U okviru kompleksa trebali su da budu izgrađeni i sportski tereni i staze za jahanje konja. 

U zavisnosti od lokacije, cena kuća kretala se od 370.000 do 530.000 dolara. Uprkos obustavi, zamenik direktora kompanije "Sarot Group", Mezher Yerdelen se nada da će se gradnja ipak nastaviti. 


PROČITAJTE I:

SPOMENIK STEFANU NEMANJI OD 28 METARA!

UKRADENA LOKOMOTIVA IZ 1864!


"Vrednost projekta je 200 miliona dolara. Potrebno je da prodamo svega 100 vila da bismo otplatili dug. Verujem da možemo da prevaziđemo krizu u narednih četiri do pet meseci i završimo deo projekta u 2019. godini", kaže Yerdelen.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.