Arhitektura
arhitektura/2.10.2016.

Javni prostori izazov za studente

arhitektura
 • Oksana Toskić
 • Kaleidoskop
 • Kaleidoskop, arhitekta Nevena Stevanić Popović
 • Kaleidoskop
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić
 • Oksana Toskić, profesor Marko Grasi
 • Oksana Toskić, profesori Džejm Harti i Klaudio Tesla
 • Kaleidoskop
 • Kaleidoskop
 • Kaleidoskop
Autor fotografije:

Piše: Marija Gota

Poslednjih nekoliko dana Beograd je bio mesto okupljanja studenata i profesora arhitekture iz celog sveta. Povod je bila međunarodna radionica, koju su organizovali Fakultet za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit i Škola arhitekture AUIC i dizajna, Politekniko di Milano uz podršku KEA Škole za dizajn i tehnologiju u Kopenhagenu i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tom prilikom, više od 30 studenata predstavilo je svoja rešenja na temu “Javni prostori”, a bavili su se uređenjem prostora ispod Brankovog mosta. Cilj ovogodišnje radionice bio je da se kroz teorijski i praktičan rad, primenom savremenih otvorenih socioloških i biznis platformi, uspostave jedinstveni dizajnerski, arhitektonski i prostorni metodološki principi za određeni javni beogradski prostor. Prema rečima arhitekte Nevene Stevanić Popović, koja je na ovom projektu bila asistent mentoru iz Milana, međunarodni projekat saradnje traje još od 2011. godine, a počeo je sa idejom uređenja rečne obale, koja, po svojoj dužini od 200 kilometara, našu prestonicu stavlja na vrh lestvice.

- Ove godine tema je bila „Belgrade Public Spaces/ Yacht design“, a studenti iz inostranstva su kroz praktičan i grupni rad sa kolegama iz Srbije bili u mogućnosti da bolje upoznaju potrebe stanovnika Beograda za korišćenje javnih trgova i rečnih obala i njenim mogućnostima, ali i da upoznaju širi istorijski kontekst grada koji je ponikao na ušću dveju reka. Grupa od 35 studenata bila je fokusirana na stari deo grada oko prvog stuba Brankovog mosta u Krađordjevoj ulici, plato do reke i sa druge strane ulice, stepenišni krak koji vodi do dva kaskadna platoa zelenih površina i početak mosta. Svojim idejnim rešenjima studenti su revitalizovali ovaj deo grada koji ima bogat istorijski konteks i uklopili ga u urbani deo grada – ističe Stevanić Popović i dodaje da projekat svake grupe ima jedinstveni identitet i specifičnu atmosferu.

Kako je naveo arhitekta Marko Grasi, jedan od mentora ovogodišnje radionice i profesor u Školi aritekture AUIC i dizajna Politiehniko di Milano, Beograd se smatra jednim od gradova sa najboljim noćnim životom, pa javni prostor mora da živi tokom cele noći, što nije slučaj u Italiji.

- Jedna od problematičnih tačaka u svim velikim gradovima je prostor „ispod mosta“, koji je uglavnom napušten, ali u slučaju Beograda to nije tako, pre svega zato što je taj prostor dobro povezan. Mislim da je važno da studenti rade zajedno, razmenjuju ideje i iskustva, ali ne samo sa svojim kolegama arhitektama već i sa dizajnerima, kako bi taj prostor učinili udobnijim za svoje stanovnike - objašnjava Grasi i navodi da Beograd ima mnogo potencijala za razvoj i unapređenje javnih prostora, ali da, osim dobrih ideja, javni prostor zahteva i dosta ulaganja.

Sa ovim mišljenjem složili su se i profesori KEA fakulteta u Kopenhagenu, Džejms Harti i Klaudio Tesla, ističući da su multidisciplinarne radionice dobra prilika da se vidi kako studenti mogu da rade zajedno, iznose ideje, razmenjuju argumente o izvodljivosti svojih rešenja i pronalaze zajednički jezik.

- Beograd je za studente bio veliki izazov, pre svega jer vekovima unazad spaja različite kulture. U njemu se oseća uticaj Kelta, Vizantije, Otomana i Habsburške monarhije. On je otvoren grad, koji uspeva da uspostavi ravnotežu između svog bogatog nasleđa, onoga što je sada i toga što želi od budućnosti – zaključuje Harti i dodaje da u narednih pet godina prestonicu očekuju veliki pomaci u urbanističkom i prostornom smislu.

 Na pitanje koja bi mogla da bude tema neke od budućih radionica, profesori su bili jednoglasni – beogradska marina.

Pročitajte još:

Urban yoga: Kada se udruže joga i prostor

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.