Arhitektura
arhitektura/14.01.2017.

Dragulj na Elbi konačno otvoren

arhitektura
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Filharmonija na Elbi, Elbphilharmonie, konačno je otvorena u Hamburgu nakon skoro deset godina gradnje, praćene nizom skandala.

New York Times zato očekuje da će Hamburg ove godine biti među deset glavnih turističkih destinacija, uglavnom zbog ove sjajne građevine, vredne gotovo 800 miliona evra.

Sagrađena je u hamburškoj luci, na samom doku, na mestu na kojem je nekada bilo pristanište i skladište za žito od crvene cigle iz 1963. godine. Podnožje zgrade zato podseća na to skladište, dok je gornji deo zgrade, visoke 110 metara, sav od stakla, metala i betona.

Filharmonija je sagrađena na obali Elbe i ima fantastičan pogled na luku i grad.

Hamburg je sa 1,7 miliona stanovnika drugi po veličini u Nemačkoj, a to je i grad u kojem su se rodili Brams i Mendelson.

Zgradu su projektovali švajcarski arhitekti Žak Hercog i Pjer de Meron, autori Ptičjeg gnezda u Pekingu i londonske galerije Tate Modern.

Staklena fasada sastoji se od 1.100 prozora, na 37 metara visine je Plaza, trg od 4.000 kvadrata do kojeg vode najduže pokretne stepenice u zapadnoj Evropi, duge 82 metra. Zgrada ima veliku koncertnu dvoranu sa 2.100 mesta i malu sa 550 mesta. Treća je Kaistudio, mala dvorana sa 150 mesta za eksperimentalnu muziku i predavanja.

Koncertne dvorane projektovane su tako da obezbeđuju vrhunsku akustičnost i ravnomernu raspodelu zvuka, sa podijumom u sredini oko kojeg se uzdižu tribine sa publikom.

U zgradi se nalaze hotel i 45 luksuznih stanova sa čijih balkona se pruža spektakularan pogled na Elbu, Hamburg i njegovu luku.

Koncertna dvorana u Hamburgu je godinama bila simbol za ogromna prekoračenja predračuna, jer je u početku za izgradnju bilo predviđeno 241 million evra, što je 2008. podignuto na 450 miliona pa do konačnih 789 miliona evra.

Pročitajte još:

Majk Garson: Neispričana priča o Bouviju

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.