Aktuelno
moja-kafica
moja-kafica
aktuelno/13.05.2019.

Vučić na Saboru SPC o Kosovu i Metohiji

aktuelno
  • Sveti arhijerejski sabor SPC / Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: SPC / Danas / BlicPredsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, na poziv patrijarha Irineja.

Vučić će se, u popodnevnom delu zasedanja, u 17 sati obratiti članovima Sabora, sa kojima će imati priliku da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve, najavila je Pres služba predsednika.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvovaće i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, na poziv srpskog patrijarha.

Predsednik Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili ''njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu''.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom dogadjaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

''Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

Povodom pisanja medija da su neke vladike protive njegovom učešću na Saboru, Vučić kaže:

''Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Đilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima".

Kako piše Danas mnoge vladike Vučićev dolazak smatraju pritiskom države na Crkvu i njeno samostalno odlučivanje, mada se u patrijaršijskim krugovima ne isključuje mogućnost da će pojedini arhijereji iskoristiti priliku da predsedniku u lice kažu šta o tome misle.

Sabor koji se prošle godine dva puta zvanično izjasnio protiv priznavanja nezavisnosti i podele KiM danas bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da raspravlja o situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. Spekuliše se da se na arhijereje koji se protive Vučićevom obraćanju Saboru u zasedanju vrši veliki pritisak ne samo vlasti, nego i dela Crkve koji podržava predsednika Srbije i SNS. Prema nezvaničnim saznanjima, najvećem pritisku izložen je za KiM nadležan episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić).


PROČITAJTE I:

BOGORODICA LJEVIŠKA U ŽICAMA I GAREŽI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.