Aktuelno
aktuelno/2.12.2019.

SANU: Podrška Etičkom odboru BU

aktuelno
  • Goran Necin / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media
Akademijski odbor za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je da staje u odbranu prava Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

SANU podržava Etički odbor da donosi odluke u skladu sa svojim ingerencijama i ne prihvata da se u političkom kontekstu relativizuje dugotrajan i temeljit rad univerzitetskih tela na uspostavljanju procedura vezanih za principe akademske čestitosti i njihovu primenu.

Akademijski odbor za visoko obrazovanje SANU stoga apeluje da se svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica i pruža podršku organima Univerziteta u Beogradu u njihovom nepristrasnom radu na suzbijanju svih primera narušavanja profesionalne etike.

Podsetimo da je 21. novembra Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio da je bilo neakademskog ponašanja u doktoratu aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Odbor je time preinačio odluku NN veća FON. Siniša Mali je u delu disertacije preuzimao delove i cele pasuse drugih autora bez navođenja imena.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je tada kazala da je Odbor za profesionalnu etiku na sednici konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Mali je učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, rekla je Popović.

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je 28. oktobra izveštaj Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje „neakademskog ponašanja“, i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Doktorat Malog doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerizitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.


PROČITAJTE I:

ETIČKI ODBOR: DOKTORAT SINIŠE MALOG PLAGIJAT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.