Aktuelno
aktuelno/2.12.2019.

SANU: Podrška Etičkom odboru BU

aktuelno
  • Goran Necin / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media
Akademijski odbor za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je da staje u odbranu prava Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

SANU podržava Etički odbor da donosi odluke u skladu sa svojim ingerencijama i ne prihvata da se u političkom kontekstu relativizuje dugotrajan i temeljit rad univerzitetskih tela na uspostavljanju procedura vezanih za principe akademske čestitosti i njihovu primenu.

Akademijski odbor za visoko obrazovanje SANU stoga apeluje da se svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica i pruža podršku organima Univerziteta u Beogradu u njihovom nepristrasnom radu na suzbijanju svih primera narušavanja profesionalne etike.

Podsetimo da je 21. novembra Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio da je bilo neakademskog ponašanja u doktoratu aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Odbor je time preinačio odluku NN veća FON. Siniša Mali je u delu disertacije preuzimao delove i cele pasuse drugih autora bez navođenja imena.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović je tada kazala da je Odbor za profesionalnu etiku na sednici konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Mali je učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, rekla je Popović.

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je 28. oktobra izveštaj Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje „neakademskog ponašanja“, i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Doktorat Malog doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerizitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.


PROČITAJTE I:

ETIČKI ODBOR: DOKTORAT SINIŠE MALOG PLAGIJAT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box