Aktuelno
aktuelno/2.12.2019.

Profesori volonteri novi hit na Megatrendu

aktuelno
  • www.krts.org.rs
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: www.krst.org.rs
Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, rekao je za list Danas da konzorcijum „postoji“ i da će profesori na Megatrendu ubuduće „raditi bez novca“.

„Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im biti glavni motiv da uče studente, a ne da primaju platu”, naveo je Đorđević odgovarajući na pitanje Danasa da li taj konzorcijum uopšte postoji i ima li prihode, te kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu Megatrenda i dodatne investicije.

On je dodao da je „ozbiljan poslovni čovek“ koji „uvek govori istinu i samo istinu“. Đorđević, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen „bivšem vlasniku“, a ukoliko nije kada će to biti učinjeno.

Istovremeno o samom navodnom kupcu malo je poznatih detalja. Poznato je da je iz Leskovca i da je predsednik Konzervativno reformističke stranke.

Članovi Konzervativne reformističke stranke (KRST) tvrde da je Đorđević u junu ove godine smenjen sa funkcije predsednika, na koju je izabran u aprilu 2018, jer nije ulagao u stranku, kako je obećao prilikom ulaska. On je to međutim negirao u izjavi za Danas.

Demantovao je i da su dugovi stranke, zbog kojih joj je već duže vreme blokiran račun, u njegovom mandatu uvećani. Priznao je jedino tvrdnje da je nekima od zaposlenih u stranci ostao dužan plate.

„Ja sam razrešen funkcije predsednika stranke na Skupštini, ali ja sam posle sve članove skupštine koji su glasali za moju smenu isključio iz stranke dekretom, tako da sam i dalje predsednik, jer država stoji iza mene. Dugove u stranci nisam pravio, a sekretarice nisam plaćao jer je trebalo da rade za ideale, a ne za pare”, naveo je Đorđević.

Doskorašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je obaveza nemačkog konzorcijum fondova da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra. Prema njegovim rečima, studenti nemaju razloga za brigu jer se „suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto ovom konzorcijumu“. Kao jedan od ključnih razloga za prodaju naveo je višegodišnji „medijski linč“ koji je ugrozio poslovanje Univerziteta.

Jovanović je, povodom objave da je taj Univerzitet prodao nemačkom investicionom fondu EFAS, naveo da ljude iz te kompanije ne poznaje, kao i da je sve vreme razgovarao samo sa Dejanom Đorđevićem, za kojeg je tvrdio da je predstavnik nemačkog fonda. 

Da li su kupci Megatrenda izmišljene ličnosti?

Ipak, kako je utvrdio N1, ono za šta Jovanović tvrdi da je konzorcijum investicionih fondova koji je kupio Megatrend, zapravo nije ni registrovano kao konzorcijum. Po tvrdnjama N1, Dejan Đorđević je EFAS registrovao kao običnu firmu, sa minimalnim osnivačkim kapitalom.

Osim toga osobe koje su na sajtu EFAS-a predstavljene kao rukovodstvo fonda - ne postoje. U pitanju su slike modela kupljene sa sajtova za prodaju fotografija, a iste slike, pod drugim imenima, mogu se, kako je utvrdio N1, naći i na još nekim sajtovima.

Jovanović je za N1 rekao da je „otprilike devetnaest meseci koliko traju pregovori, sve vreme dolazio samo Dejan Đorđević“.

Na pitanje da li su ostali koji su navedeni kao čelnici fonda zapravo izmišljene ličnosti, Jovanović je odgovorio: „Pa...nisam siguran. Ne bih mogao to da tvrdim“.

Jovanović je naveo i da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u poslu, ali ga nije zanimalo da proveri da li je kupac zaista investicioni fond.

Na konkretno pitanje da li je i prodaja firme fantomska Jovanović je odgovorio odrično.

„Ne, definitivno nije fantomska prodaja, firma se stvarno prodaje“, tvrdi Jovanović.

Televizija N1 je navela da je Đorđević odbio da govori za tu televiziju, uz obrazloženje da još uvek „nema odobrenje nemačkih kolega da izlazi u javnost“.

Izvor: Danas, Insajder


PROČITAJTE I:

GDE JE STUDIRAO NEBOJŠA STEFANOVIĆ?


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.